Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Guru Pendidikan Anak Usia Dini Kudu Wasis )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi



Contoh Pawartanya




Pawarta Bahasa Jawa - PAUD utawa Pendidikan Anak Usia Dini mbutuhake pamulang sing ngebaki kualifikasi lan kewasisan pamulang sing mumpuni. Babagan kuwi kanggo ningkatke kwalitas saka anak Indonesia neng wayah sing badhe dateng.

pawarta-bahasa-jawa-guru-pendidikan-anak-usia-dini
“Kualifikasi pamulang sing professional mawa nduwe ati muliya bakal nentokake banget kabisan anak neng wektu sing arep teka. Amarga kuwi kanggo mulang sawong dadi guru PAUD sing dikarepake dudu tugas sing gampang, lan mbutuhake ugo pengorbanan sing ora sithik,” Mangkana turene Walikota Jakarta nang acara pelantikan kelulusan uji kompetensi guru PAUD, dina Selasa (11/8/2015) kepungkur.

Kegiatan sing dieloni 22 guru saka 12 PAUD neng Jakarta lor kuwi dianakne Tanoto Foundation kanthi gegayuhan Direktorat Jenderal lan Tenaga Kependidikan Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan.

Miturut Data baku pamulangan anak umur Dini Nonformal lan Informal Kementerian pamulangan lan Kebudayaan Republik Indonesia taun 2015, saka 746.625 pamulang PAUD neng Indonesia, saakeh 396.834 utawa 56% pamulang durung ngebaki syarat lan kewasisan pamulang.

Kanggo ngebaki kewasisan akademik pamulang Pendidikan anak Usia Dini (PAUD) yaiku kudu nduweni ijazah Diploma II pamulangan guru Taman Kanak-kanak utawa PGTK utawa nduweni ijazah minimal SMA lan nduweni sertifikat panglatian/pamulangan kursus PAUD sing temenan.
Sihol Aritonang, saka pihak Tanoto Foundation (TF) ngungkapake, pihak TF  tandhang gawe karo pamerentah Provinsi DKI Jakarta arep njupuk peran kanggo tujuan nyepake angka partisipasi kasar PAUD sagedhe 21.3 yuta. Wektu iki neng Indonesia, angka partisipasi kasar PAUD miturut data BPS taun 2008 lagi 15.1 yuta.

Tandang gawe iki ngrupakne lanjutan saka program peningkatan kwalitas pamulangan becik Pendidikan Anak Usia Dini arepa pamulangan dasar sing sadurunge wis dianakne neng telung (3) provinsi yaiku, Sumatera Utara, Riau, lan Jambi” tembung Sihol Aritonang.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Guru Pendidikan Anak Usia Dini Kudu Wasis )
4/ 5
Oleh