Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Tumpeng Dadi Salah Siji Aspek Budaya )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi



Contoh Pawartanya




Contoh pawarta bahasa jawa ini memberitakan dunia kemiliteran di Indonesia. Tentara wajib mahami aspek budaya masyarakat neng panggon dekne kabeh nugas.

Tumpeng dadi salah siji aspek budaya, nggeret didadekne dadi ndheweke panyinaon kanggo para prajurit.

Kuwi amergane lomba nggawe tumpeng nusantara dilaksanakake neng Aula Makodim 0730/Gunungkul.

"Tujuane lomba tumpeng nusantara mung sederhana, kanggo panjeronan budaya supaya prajurit TNI bisa manjing ajur-ajer," tembung Letkol Priyanto, Komandan Kodim 0730/Gunungkidul, dina Rabu (25/11/2015) kepengker.
contoh-pawarta-bahasa-jawa
Lomba iki ngrebutake Piala GKR Mangkubumi. Acara lomba dilaksanakake saka kerjasama karo Dinas Kebudayaan lan Pariwisata DIY, mawa menggandeng Persit.

Dibeberke kanthi rinci, lomba tumpeng nusantara dimeloni 30 pamawa awak saka 13 Koramil , 4 saka Makodim, mawa 13 ibu PKK tingkat kecamatan. Miturut Dandim, tumpeng nduweni akeh jarwa. salah siji antarane yakni bentuk tumpeng sing kaya gunung nglambangake hubungan manungsa karo Sang Pencipta.

"Lomba mangkene intine kanggo melajari jarwa simbolik sing terkandung neng jero tumpeng dadi budaya nusantara. Tim pangaji ditekakne saka Dinas pariwisata DIY lan Korem 072/Pamungkas," imbuh Priyanto.

Lomba sing ping pisan dilakoke iki dimenangna saka PPK Kecamatan Karangmojo dadi juara I, Koramil 06/Semin juara II, lan Koramil 10/Semanu meraih juara III.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Tumpeng Dadi Salah Siji Aspek Budaya )
4/ 5
Oleh