Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Kebakaran di Sleman Meningkat )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi



Contoh Pawartanya




Kadadean kebakaran neng wilayah Kabupaten Sleman ketuk 126 cacah sajrone kurun wayah taun 2015 nganti 4 November iki. Kadadean kobongan anyak ningkat ket bulan September lan mencapai puncake neng bulan Oktober.

Kepala UPT Damkar Kabupaten Sleman Ismu Achmad D ping maparke, iki sing paling kerep kedadean yaiku kebakaran palemahan, alas, lan panggon pambuwangan sampah.
Pawarta Bahasa Jawa Kebakaran di Sleman Meningkat

Faktor penyebab kobongan kuwi dhewe yaiku amarga cuaca ekstrem ditambah aktivitas masyarakat wektu ngobong sampah utawa turah pakoleh panen tebu, ning durung nganti geni padam wis ditinggalake ngono wae. Dadine geni cepet merembet mergo cuaca sing panas lan tiupan angin.

“Kanggo wilayah Sleman, alas sing kerep kobong neng lereng gunung Merapi, lan Prambanan. Yen pangarangan sing paling akeh kedaden neng Depok, penyebabe akeh amarga hubungan cendhak arus listrik,” padhange, Rabu (04/11/2015).

Karo dhuwure cacah kadadean kobongan neng Kabupaten Sleman, jebulna ora diimbangi salah sijine karo armada damkar sing ana. Wektu iki UPT Damkar Kabupaten Sleman nduweni 2 armada tanki banyu lan 5 unit mobil damkar. Ning saka kelima mobil kesebut, mung 2 mobil wae sing kondisine isih becik lan prayoga beroperasi. Sementara telu mobil liyane wis ngalami karusakan.

“Telu isih bisa kanggo ning ora optimal. Kemenjanganke dheweke kokehan kuwi neng instalasi mesin pompane. Nyat beberapa mobil kuwi wis suwe, sing paling suwe ana taun 1996 ana uga sing taun 2004,” tambahe. Pawarta bahasa jawa kebakaran.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Kebakaran di Sleman Meningkat )
4/ 5
Oleh