Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Pamerentah Kudu Temenan Jroning Nglestarekake Dolanan Tradisional )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi

Contoh Pawartanya
Berita nganggo basa jawa - Dolanan tradisional sejatine nduweni macem-macem kaluwihan ketimbang dolanan modern, kelinuwihan kuwi paling utama neng bidang edukasi kanggo anak, sementara dolanan modern arang ditemoni aji edukasi neng jerone.  Dhuwur dasar iki, dosen fakultas filsafat Universitas Gadjah Mada (UGM), Iva Ariani, sing tau meneliti aji filosofi dolanan tradisional anak, ngarani nek dolanan tradisional seyogiane bisa dilestarekne.

Mergane dolanan jenis iki sarat aji sing bisa diamek, lan ngguna kanggo tuwuh kembang anak.  Nek ndelok dolanan modern sing nyapih ditemoni, luwih-luwih neng era gadget kaya saiki iki nyat akeh dolanan sing neng jerone sarat unsur menang lan kalah. Kondisi iki tentu berpengaruh nang awak anak, dadine uwis ditandur jero mindset dekne kabeh nek samubarang kuwi diaji saka segi menang lan kalah.
berita-nganggo-basa-jawa

Kajaba kuwi, dolanan tradisional miturut Evi uga akeh ditemoni aji kerjasama tim neng jerone, dudu segi individual jero dolanan. Dadine wektu dolanan dolanan tradisional, sacara ora teras bisa memantik aji solidaritas anak, paling utama solidaritas marang kanca-kancane.
"Kanthi tandhang gawe padha sacara tim, neng jero dolanan tradisional uga terkandung aji peranan. Aji-aji iki kabehe dibutuhake jero awak anak, lan aji-aji kuwi ora muncul jero dolanan modern,"  miturut Evi.
Ngeling segudang aji sing terkandung jero dolanan tradisional, wis sakudune dolanan tradisional dilestarekne, becik saka pamerentah sing nduweni wewenang karo ngantigakne macem-macem kebijakan, karo peranan aktif saka masyarakat.

Miturut Evi sabenan mawa pamerentahan jero upaya nglestarekne dolanan tradisional wektu iki isih kalebu pasif. Padahal sejatine dolanan tradisional ngrupakne kanggonan saka warisan budaya sing mesti dilestarekne.

Neng antara jangkah sosialisasi sing bisa dilakoke yakni karo dadekne dolanan tradisional dadi salah siji instrumen utawa metode panyinaon neng PAUD. Dadine karo mangkana sasaka cilik anak wis ndhemok teras karo dolanan tradisional.
"Kanthi ngono diharapke anak bisa seneng dolanan tradisional. Ora kaya saiki iki, nek ana pandagang dolanan tradisional, durung tentu anak sing ndeleng kegeret (tuku), amarga dekne kabeh ket dini ora dikenalakekne karo dolanan tradisional,".
Kanthi dadekne dolanan tradisional dadi metode sinau neng PAUD, diharapke interaksi antara anak karo dolanan tradisional wis dadi membudaya.

Dadine sacara ora teras produktivitas dolanan tradisional uga arep munggah, sisan bisa mensejahterakan perakit macem-macem dolanan (dolanan tradisional). Kanggo nglestarekne dolanan tradisional, manut Evi dibutuhake keseriusan pamerentah. Bahkan nek butuh seyogiane bisa digawekne aturan sing naleni, kanggo njaga ben dolanan tradisional tetap lestari.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Pamerentah Kudu Temenan Jroning Nglestarekake Dolanan Tradisional )
4/ 5
Oleh