Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Akeh Taneman Pari Ambruk Bantul Tetep Optimis Nutup Target Produksi Beras )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi

Contoh Pawartanya
Pawarta Bahasa Jawa - Ambruke pari sing nempuh sakanggonan palemahan pertanian kepeksa nggawe petani panen luwih gasik.

Hal kesebut dikuwatirke bisa mempengaruhi produksi beras neng Bantul.

Kepala Dinas Pertanian dan Perhutanan (Dispertahut) Bantul, Partogi Dame Pakpahan ngungkapke kedaden ambruke batang pari kedadean saben kecamatan neng Bantul.

Nek batang pari wis ambruk, ora ana upaya liya sing dilakoke kajaba cepet nglakoke pemanenan senajan kwalitas pari durung maksimal ben ora makake tuna.

"Ndhisik tau kedadean, ning ora separah iki," ungkape nang dina Kemis (31/3/2016).

Kanthi akehe panen dini sing dilakoke petani, manute bisa wae mempengaruhi target produksi beras neng Bantul masa tandur (MT) ping pisan iki, ning awake optimis target produksi jero siji taun tetap bisa tercapai.

"Target awake dhewe dietung sataun, yen MT 1 kurang, MT 2 digenjot ben maksimal, ning kabeh tergantung cuaca lan iklim," ungkape.

Penyebab utama ambruke batang-batang pari kesebut manute nyat amarga angin wektu iki sing cukup banter, disamping owah-owahan iklim wektu awan dina suhune dhuwur, lan pas bengi lembab banget, kajaba kuwi jenis pari sing ambruk uga kedhuwuren dadine gampang rubuh.

"sing jelas kedadean iki neng njaba kabisan awake dhewe amarga iklim," padhange. 

Amban mesti palemahan pari sing ambruk durung bisa dimestekne amarga Dispertahut isih nglakoke pendataan. Mengantisipasi kondisi padha rupa nang MT 2, pihake arep berkoordinasi karo Badan Metereologi, Klimatologi lan Geofisika (BMKG) ben masa tandur neng Bantul bisa dipadhakne karo suhu, kelembaban, lan kecepetan angin. Kajaba kuwi, petani uga diharapke bisa mileh jenis pari sing luwih kuwawa angin arepa hama.

"Ana macem-macem macam varietas, awake dhewe luwih arahke petani nandur neng musim-musim tertentu sing kuwawa wereng lan kedhuwurane aman," pungkase.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Akeh Taneman Pari Ambruk Bantul Tetep Optimis Nutup Target Produksi Beras )
4/ 5
Oleh