Dongeng Bahasa Jawa Rajawali Yang Cerdik

Ing dina panas, manuk elang banget ngelak lan pengin ngombe. Kali iki adoh banget lan banget tawa yen sampeyan mlaku ana ing kono kanggo ngombe. Dheweke ora weruh blumbang banyu ing ngendi wae. Panjenenganipun miber ing bunderan. Pungkasane, dheweke weruh kendi (panggonan kanggo ngombe banyu sing ana weteng gedhe sing digawe saka lemah) ing njaba omah. Eagles miber mudhun menyang picer. Ana banyu sing sethithik ing dhasar jar. Rajawali nuli keplayu ing pawon, nanging ora bisa tekan banyu. Dheweke munggah ing picer. Panjenenganipun sijine kepalane bali menyang picer nanging beak ora bisa tekan banyu.

Banjur katon alasan. Ing Rajawali terbang dhuwur lan banjur mudhun menyang pitcher kanggo break karo menehi beak nanging picer banget kuwat. Dheweke ora bisa ngatasi. Rajawali metu mabur menyang pitcher banjur dheweke crashed wings. Dheweke nyoba ngatasi, supaya banyu bakal metu udan ing lantai. Nanging picer banget kuwat. Rajawali lara banget yen sampeyan kudu mabur. Dheweke mikir yen dheweke bakal mati saka ngelak.

Rajawali lenggah ing sarang. Dheweke mikir terus-terusan Panjenenganipun ora pengin mati saka ngelak. Dheweke weruh akeh watu cilik ing lemah. Dheweke entuk ide. Dheweke njupuk watu lan sijine ing jar. Panjenenganipun mlebet lan mlebet terus-terusan. Banyu mundhak luwih dhuwur saben watu tumiba ing picer. Buyung meh kebak watu. Banyu wis munggah menyang permukaan. Rajawali pinter lumebu ing beak lan nemu banyu. Pangandikane mangkene: "Yen ana karsane, kudu ana dalan. "Rajawali wis mbuktikake.

Terjemahan saka Stories Saka Aesop: Yohanes Muryadi [Yohanes.Muryadi @yahoo .com]



Baca Juga:

Dongeng Bahasa Jawa Petani yang Baik Hati

loading...

Related Posts

Dongeng Bahasa Jawa Rajawali Yang Cerdik
4/ 5
Oleh