Dongeng Bahasa Jawa Saudagar Jerami

Dongeng Bahasa Jawa - Seiring dengan perkembangan teknologi, kegiatan mendongeng untuk anak banyak ditinggalkan orang tua. Padahal membaca cerita dongeng anak sebelum tidur seperti yang akan kami bahas di sini memiliki banyak manfaat.Di antaranya, kegiatan ini bisa mendekatkan hubungan antara orang tua dan buah hati. Anak jadi merasa diperhatikan dan memiliki waktu khusus yang dicurahkan untuknya.
Dari segi kognitif, kosa kata dan kemampuan berimajinasi anak akan meningkat. Anda pun bisa melatih daya ingat anak dengan menanyakan inti dari kisah yang Anda bacakan sebelumnya.Lewat buku cerita dongeng anak sebelum tidur bergambar, Anda juga dapat mengenalkan konsep warna dan bentuk. Yang tak kalah penting, Anda pun bisa menanamkan pesan moral yang penting untuk dimilikinya kelak.

Blog ini berisi Cerita Dengan Bahasa Jawa | Cerita Rakyat Nusantara Bahasa Jawa | Kumpulan Dongeng Anak Anak Bahasa Jawa| Dongeng Sebelum Tidur | Cerita Anak Anak Bergambar | Cerita Legenda Dongeng Fabel Binatang | Cerita Dongeng Pendek Bahasa Jawa | Kumpulan Cerita Rakyat Pendek Dongeng Rakyat Cerita Dongeng Anak | Dongeng Bahasa Jawa | Cerita Rakyat Bahasa Jawa | Cerita Legenda Bahasa Jawa | Pawarta Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa

Kalau bingung memilih kisah yang ingin dibacakan, di sini sudah kami sediakan Banyak cerita dongeng anak sebelum tidur yang menarik dan edukatif. Ada dongeng anak dari berbagai penjuru dunia, ada juga yang berasal dari dalam negeri. Selengkapnya bisa langsung Anda simak di bawah ini.




BERIKUT CERITANYA





 Sawise suwe, ana wong enom sing jenenge Taro. Dheweke kerja kanggo lapangan liyane lan manggon ing omah majikane. Siji dina, Taro tindak ing Padaleman Suci kanggo ndedonga. "Dhuh Gusti, mugi-mugi sih-palimirmanipun kawula suksma, nanging gesang kawula punika boten cekap". "Mbantu aku urip kanthi seneng". Wiwit sawise rampung karya, Taro tindak menyang candhi. Siji wengi, sing aneh tangi Taro. Ing sakubengé, ana swara sing muncul. "Taro, ngrungokna kanthi teliti, ngati-ati tumrap barang sing dhisik dhisik sing bakal dadi sampeyan."

Esuke nalika metu saka gapura candi, Taro ambruk. Nalika dheweke nyadari, dheweke ngemot jerami. "Oh, apa Gusti Allah tegese jerami, huh? Apa jerami iki nggawa rasa seneng ...?", Pikir Taro. Senajan rada kecewekan karo obyek kang ditampa, Taro banjur mlaku kanthi dawa. Ing tengah dalan, dheweke nangkep lan ngubengi swiwi gedhe sing nyebul banter ing Taro kanthi cepet. Fly kasebut miber ngliwati jeruk sing wis diikat menyang tongkat. "Sing menarik," ujare Taro. Iki banjur mlebu ing sepur lan ditindakake dening para pengawal. Ing kereta, bocah lungguh nonton mabur Taro. "Aku pengin dolanan iki." Pengawal teka menyang Taro lan njaluk dolanan. "Njaluk," ujare Taro. Ibune bocah menehi telung jeruk minangka rasa syukur marang Taro.

"Wow, jerami bisa dadi telung jeruk," Taro kandha marang awake dhewe. Nalika nerusake perjalanan, wanita sing lagi lungguh lan ngelak banget katon. "Ngapunten, ana panggonan cedhak kene?", Takon wong wadon. "Ana meja, nanging jarak isih adoh saka kene, yen sampeyan ngelak, aku bakal menehi kowe jerukku," ujare Taro, menehi oranye marang wanita. "Matur nuwun, thanks kanggo sampeyan, aku sehat lan seger." Nampi kain tenunan iki minangka rasa syukur, ngendikane bojo wadon. Kanthi bungah, Taro mlaku kanthi kain. Sakcepete sabanjure, ditindakake dening samurai karo jarane. Nalika cedhak Taro, jaran samurai ambruk lan ora bisa pindhah maneh. "Oh, sanajan kita lagi cepet-cepet." Para penjaga menehi apa sing dilakoni karo jaran. Ningali kahanan kasebut, Taro ditawani kanggo ngurus jaran. Nanging, Taro nyedhiyakake gulungan kain sing diduweni dening para pengawal samurai. Taro njupuk banyu saka kali lan langsung nginum saka jaran. Banjur banget kanthi seneng, Taro nggawa jaran sehat nalika nggawa 2 gulungan kain sing isih ana.

Nalika udakara sore, Taro tindak menyang omah petani kanggo nyuwun panganan kanggo jaran, lan malah menehi gulungan kain. Petani nyawang kain tenun sing ayu, lan seneng banget. Minangka matur nuwun, petani nyenengake Taro kanggo nedha bengi lan ngajak dheweke kanggo mapan ing omahe. Dina sabanjure, Taro mlayu menyang petani lan nerusake perjalanan numpak jarane.

Dumadakan ing ngarep omah gedhé, wong-wong padha nyenengake. "Yen ana jaran, mesthine banget migunani," pikir Taro. Banjur Taro tindak menyang halaman lan takon yen dheweke butuh jaran. Sing duwe, "Wow, jaran sing apik, aku pengin, nanging aku ora duwe dhuwit, kepriye yen aku ganti karo sawahku?" "Inggih, yen dhuwit sing dipigunakaké digunake ora bakal cepet, nanging yen sawah dituku, bakal ngasilake beras, saupama sampeyan pengin ngganti," ujare Taro.

"Bener wong wicaksana, apa maneh yen anggone lunga menyang negara sing adoh, sampeyan manggon ing kana kanggo nliti?", Takon pemilik omah. "Nggih, matur nuwun pak". Wiwit nalika iku Taro wis njaga omah nalika nggarap lemah lan nyambut gawe ing lapangan sing ditampa. Nalika musim gugur tiba, Taro ngasilake gabah.

Taro maneh bakal tambah akeh. Amarga kasugihané wiwit saka jerami, dhèwèké diwènèhi julukan "Straw Merchant". Sedulur-sedulur sugih teka ing Taro lan njaluk supaya putrine diwenehi bojo dening Taro. Nanging pungkasanipun, Taro nikah karo cah wadon saka desa ngendi dheweke lair. Bojone kerjane kanthi temenan ngabantu Taro. Dheweke uga duwe anak lucu. Wektu terus, nanging pemilik omah ora bali. Mangkono, Taro urip kanthi seneng karo kulawargane.

Kontribusi panganggo saka: Nisa (Setiazuriatinidamai_99 @yahoo. Co.id)

Dongeng Bahasa Jawa Kancil Nyolong Timun

Dongeng Bahasa Jawa - Seiring dengan perkembangan teknologi, kegiatan mendongeng untuk anak banyak ditinggalkan orang tua. Padahal membaca cerita dongeng anak sebelum tidur seperti yang akan kami bahas di sini memiliki banyak manfaat.Di antaranya, kegiatan ini bisa mendekatkan hubungan antara orang tua dan buah hati. Anak jadi merasa diperhatikan dan memiliki waktu khusus yang dicurahkan untuknya.
Dari segi kognitif, kosa kata dan kemampuan berimajinasi anak akan meningkat. Anda pun bisa melatih daya ingat anak dengan menanyakan inti dari kisah yang Anda bacakan sebelumnya.Lewat buku cerita dongeng anak sebelum tidur bergambar, Anda juga dapat mengenalkan konsep warna dan bentuk. Yang tak kalah penting, Anda pun bisa menanamkan pesan moral yang penting untuk dimilikinya kelak.

Blog ini berisi Cerita Dengan Bahasa Jawa | Cerita Rakyat Nusantara Bahasa Jawa | Kumpulan Dongeng Anak Anak Bahasa Jawa| Dongeng Sebelum Tidur | Cerita Anak Anak Bergambar | Cerita Legenda Dongeng Fabel Binatang | Cerita Dongeng Pendek Bahasa Jawa | Kumpulan Cerita Rakyat Pendek Dongeng Rakyat Cerita Dongeng Anak | Dongeng Bahasa Jawa | Cerita Rakyat Bahasa Jawa | Cerita Legenda Bahasa Jawa | Pawarta Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa

Kalau bingung memilih kisah yang ingin dibacakan, di sini sudah kami sediakan Banyak cerita dongeng anak sebelum tidur yang menarik dan edukatif. Ada dongeng anak dari berbagai penjuru dunia, ada juga yang berasal dari dalam negeri. Selengkapnya bisa langsung Anda simak di bawah ini.




BERIKUT CERITANYA






Sawijining dina Kancil mlaku-mlaku ana ing pinggir alas. Ora krasa lakune tekan kebonan timun duweke Pak Tani. Nonton ana timun ijo-ijo katon seger, Kancil dadi luwe. Sabanjure Kancil lingak-linguk goleki sing duwe kebon timun. Amarga ora ana Kancil banjur mangan timun siji mbaka siji sampe wetenge wareg.
Sawise krasa wareg Kancil banjur mulih alas. Kancil dadi tuman mara menyang kebon timune Pak Tani kuwi mau. Saben dina Kancil nyolong  timune Pak Tani. Suwene suwe Pak Tani krasa menawa timune  saya kelong mbaka sithik.
Pak Tani banjur ngindhik sapa sing nyolong timune kuwi mau. Bareng wis diindhik lan ngerti menawa sing nyolong timun iku Kancil, Pak Tani gawe jebakan kanggo Kancil. Pak Tani gawe wong-wongan kang diwenehi pulut nangka lan di pasang ana ing kebon timun.
Esuke Kancil mara maneh ana kebon timun, dumadakan kaget ana wong ing tengah kebon timun. Kancil banjur mlayu sipat kuping, tapi bareng krasa ora dioyak kancil mandeg. Kancil mara maneh alon-alon karo ngawasake wong kuwi mau. Bareng cedhak Kancil ngguyu dewe, “o…alah…jebul mung wong-wongan to ?”

Kancil sing rumangsa kapusan terus ngantemake tangan tengene ing wong-wongan kuwi mau,  tangan tengene dadi tumemplek kelet ora bisa diuculi. Kancil banjur ganti ngantemake tangan kiwane ana ing wong-wongan. Tangan kiwane uga dadi melu tumemplek kelet ana ing wong-wongan. Kancil sangsaya nesu rumangsa di cekel karo wong-wongan, banjur nendhangake sikil kiwa lan sikil tengene ana ing wong-wongan. Saiki Kancil wis ora bisa obah, tangan loro lan sikil loro tumemplek raket ana ing wong-wongane Pak Tani.Kancil mung bisa ketap-ketip ngenteni nasib karo mbrebes mili.
Pak Tani wayah sore mara ing kebon timune weruh Kancil tumemplek raket ana ing wong-wongane banjur nyedhak.”Kecekel rak kowe cil…mula aja sok seneng nyolong timun ing kene….tak gawa mulih terus tak masak gule kowe mengko.” Ngono kandhane Pak Tani sinambi nguculi Kancil saka wong-wongan lan nggawa mulih kancil.

Kancil dikancing ing kandhange Pak Tani. Ing jero kandhang wayah bengi Kancil dicedhaki kirik ingon-ingonane Pak Tani. “Cil….ngapa kowe neng kene?” mengkono pitakone kirik kuwi mau. Kancil banjur cerita manawa deweke arep didaupake karo anake Pak Tani, makane saiki ana kono. Kirik kuwi mau rumangsa srei. “La…kok enak kowe cil,…kudune aku sing didaupake karo anake Pak Tani ora kowe amarga aku wis melu neng kene suwe”. Kirik rada nesu.
Ing jero ati Kancil ngguyu banjur nerusake pokale, Kancil nawani apa Kirik gelem nggenteni ana jero kandhang lan didaupake karo anake Pak Tani? Kirik seneng banget ditawani ngijoli Kancil sing arep didaupake anake Pak Tani kuwi mau. Ora nganggo mikir dawa maneh Kirik kuwi banju nguculi Kancil saka jero kandhang lan deweke ganti mlebu kandhang dikancingi Kancil.

Kancil banjur mlayu sipat kuping, ing jero ati bungah banget bisa ucul saka kandhange Pak Tani sing mesthi ucul saka bebaya. Bejoku ana kirik sing bodho gampang diapusi mangkono bathine Kancil. Ing kandhang Kirik ngenteni karo ngguya-ngguyu rumangsa seneng atine arep didaupake karo anake Pak Tani. Pak Tani sing mbukak kandhang esuke kaget baget ngerteni sing ana jero kandhang mau Kirike dewe. Pak Tani nesu banjur gebugi Kirik sing ana ing jero kandhang kuwi mau. Amarga bodho gampang diapusi Kirik dadi tatu kabeh awake.

Dongeng Bahasa Jawa Timun Emas Lan Buto Ijo

Ing jaman dhikik dikisahke sawijining dongeng bahasa jawa Timun Emas Lan Buto Ijo, awale ana sawong randha kere sing manggon dhewe neng pinggir alas. Amarga umure sing tambah tuwa, randha kuwi rumangsa tambah rekasa nglakoni pidamelan. Amarga dheweke kudu nglakoni dhewe. Saka tandur lan nggolek kayu neng alas kanggo didol. Randha kuwi kerep nggetuni nasib e saben bengi ngeluh kanthi kuripan sing dialami.

Nang sawijiNanging bengi, si randha kere kuwi bali ngalamun. "misale wae aku nduweni anak, mesti uripku ora nelongso koyo iki. Ana sing ngewangi kabeh pagaweanku, lan ngrawat aku yen wis tuwa mengkone". batin randha kuwi.
dongeng-bahasa-jawa-timun-emas-buto-ijo-lan-rondho

Jebulna kabeh lamunane dirungokake deNanging raksasa sing baureksa ana alas kanthi jeneng Buto ijo. Ora sengaja Buto ijo ngliwati omah randha kere kuwi pas lagi ngoyak menjangan kanggo dipangan.

"Hahaha.. Bokmenawa aku bisa ngewangi kanggo mujudke menyang pinginanmu..". Tembung Buto ijo kanthi ngindik menyang jendela.

Krungu suwara sing sero nggawe randha kuwi kaget lan eling saka lamunane. Kanthi dene sakwise dheweke ndeleng raksasa sing ngindik saka jendela kamare, nggawe randha kuwi ameh semaput amarga keweden.

Ana dongeng bahasa jawa Timun Emas banjur buto ngomong "aja wedi, aku ora bakal nglarani kowe. Sajrone iki aku kerep nggatekake siro, aku kerep krungu kabeh pepinginmu. Lan saiki aku teka kanggo mujuakue opo sik tok pingini.. Aku bisa menehi kowe sawong anak". Tembung Buto ijo.
"Tenanan kuwi..?". Rai randha kuwi saiki dadi cerah amarga seneng. Rasa wedine saiki wis ilang gumanti rasa bungah.

"Temtu wae bener.. Aku yaiku raja para buta sing nguwasani alas iki, aku ora bakal ngapusi koe". Tembung Buto ijo mitaya ke.

"nuli.. Kepriye carane aku bisa nduweni anak?". Takon randha kuwi.
"dhikik sadurung aku lan kaumku diusir saka langit, aku sempet maling isi timun emas sing ajaib. Yen isi timun iki kok tandur lan kok rawat, mula dheweke bakal tuwuh lan bisa nggawe apa sing kok jaluk dadi kasunyataan. Yen sik kok jaluk emas, mula dheweke bakal awoh emas. Yen kok njaluk banda, mula wohe bakal dadi inten. Lan ngono uga yen kok njaluk anak, mula wohe bakal dadi sawong bayi". Tembung Buto ijo nggamblangna.

"yen ngono, cepet wenehna isi kuwi nang aku. Aku bakal cepet nandure..!!". Jaluk randha kuwi sumaguh.
"Nanging ana syarate..".

"apa syarate? Kabehe mesti bakal tak kebaki". Randha kuwi tambah ora sabar.
"nek mbesuk anak sing lair yaiku lanang, mula dheweke bakal dadi duwenaku sakebake. Nanging yen sing lair yaiku anak wadon, mula dheweke kudu kok serahke nang aku kanggo tak pangan. Apa koe setuju? Hahaha..". Suwara guyu Buto ijo sero lan banter. Krungu syarat sing di ajokake Buto ijo, randha kuwi mikirne sadhela. Nanging amarga menyang pengenan kanggo nduweni anak kuwat banget, akhire dheweke nyaguhi.

khire ing dongeng bahasa jawa Timun Emas kui isi timun ajaib kuwi di wenehna. Lan esok dinane, randha kuwi cepet nandur. Dheweke ngrumat tanduran kuwi saben dina, nganti akhire tanduran kuwi awoh. Nanging ebo kagete dheweke, pas sing lair yaiku sawong bayi wedok. Dheweke dadi sedhih banget amarga eling ujare saka Buto ijo. Nang bengi dinane Buto ijo teka nemoni randha kuwi, sakwise dheweke ngerti sing lair yaiku bayi wadon, Buto ijo nduwe pangarah nggawa bayi kuwi.

Nanging si randha njaluk wayah pirang-pirang taun ben dheweke bisa ngrumat bayi kuwi. Dheweke alasan menawa bayi kuwi isih keciliken, lan ora bakal nutugake nek dipangan. Mula pas mengko dheweke wis tuwuh luwih gedhe, dheweke bakal diserahke marang Buto ijo.

Buto ijo nrima tawan randha kuwi. Lan wayaha terus nuli sakwise kedaden neng bengi kuwi. Saben lima taun pisan, Buto ijo teka kanggo njaluk anak prawan kuwi. Nanging randha kuwi sanuli njaluk tenggang wayah kanthi alasan sing pada. Ora krasa 20 taun wis nuli. Timun emas tuwuh dadi prawan sing ayu, sregep, lan gemati. Dadine ketekan timun emas nggawe kuripan randha kuwi neng kebaki kanthi kabagyan. Nganti nang sawijning dina, Buto ijo teka kanggo nagih janji.
dongeng-bahasa-jawa-timun-emas-diburu-buto-ijo

"Hai menungsa.. Saiki aku teka meneh menyang kene kanggo nagih janji. Cepet serahke anak kuwi nang aku..!! Kesabaran ku wis anyak entek..!!". Tembung Buto ijo nesu.

"wenehi aku sethithik wayah meneh. Dheweke isih loro. Tunggunen nganti dheweke lemu". Jaluk randha kuwi.

"ora bisa.. Kesabaranku wis entek. seminggu meneh aku bakal teka, lan dheweke kudu wis mari". Tembung Buto ijo sinambi lunga nguwawa nepsu.

Sementara kuwi, Timun emas lagi ana ing alas kanggo opek kembang melati kesenengane. Pas dheweke lagi asik opek kembang, dumadakan ana mbah kakung tuwa nganggo jubah putih nemonane. Jebulna mbah kakung kuwi yaiku raja saka negeri kayangan. Dheweke nyeritoke kabeh kisah timun emas nang timun emas. Lan nyeritoke uga kesedhihan sing dialami saka emboke amarga ujare nang Buto ijo. Lan akhire mbah kakung tuwa kuwi menehi siji bungkusan cilik nang Timun emas.

Apa wae bungusan sing diwenehke mbah kakung kui? Iki sik kedadean selanjute ana dongeng bahasa jawa Timun Emas"neng jerone isi ri, sakgegem uyah, lan trasi. Gunakne kanthi wicaksana kanggo nylametake awakmu pas Buto ijo mburu koe". Pesen mbah kakung kuwi banjur ngilang. Timun emas ngeling becik-becik kabeh pesen mbah kakung kuwi. Lan sakwise nganti omah, dheweke nyeritoke kabeh kedaden sing neng alamine marang sang simboke. Temtu wae sang embok rumangsa kaget. Nanging Timun emas nyenengna ati mbokne, lan dheweke pitaya menawa dheweke bakal aman-aman wae.

Lan wayah seminggu akhire tek. Buta Buto ijo bali teka kanggo nagih ujar. Nanging ebo nesune dheweke pas dheweke nemu gubuk si randha wis kosong ora ana sik manggoni. Amarga Timun emas wis nggawa emboke ndelik neng siji goa lan dheweke dhewe mlayu nuju arah gunung kanggo ngadohake Buto ijo saka emboke. Ndeleng gubuk sing wis kosong, Buto ijo banjur mengerahke kesaktiane kanggo nggoleki Timun emas. Lan akhire ketemu. Buto ijo banjur cepet mengerahke kabeh kesaktiane kanggo mburu Timun emas.

Kanthi wayah ora pira suwene, dheweke wis bisa ndeleng Timun emas mlayu kadi kadohan. Ndeleng buta Buto ijo wis ana neng burine kadi kadohan, Timun emas kaget. Dheweke panik lan rumangsa wedi anyak menghampirinya. Nanging dheweke anyak eling bali pesen mbah kakung tuwa sing dheweke temoni neng alas. Timun emas banjur teras mbukak bungkusan sing neng gawane. Dheweke njupuk duri lan neng lemparkan menyang arah Buto ijo. Tenan ajaib..!! Pas duri kuwi ndhemok lemah, kontan kawasan teparo ngowah dadi alas sing kebak kanthi wit lan tuwuhan berduri. Temtu wae hal kesebut nggawe Buto ijo kerekasan. Amarga dheweke neng hambat saka duri-duri tajam sing nggawe sekujur awake tatu.

Nanging Buto ijo ing dongeng bahasa jawa Timun Emas dudu buta sembarangan. Dheweke nduweni kesakten sing dhuwur dadine neng angkat dadi raja para kaum buta. Lan kanthi elmu sing dheweke duweni, akhire Buto ijo bisa ngliwati alas duri kuwi. Senajan awake kebak tatu lan goresan, dheweke tetap bertekad kuwat mburu Timun emas.
dongeng-bahasa-jawa-timun-emas-lan-buto-ijo

"Timun emas, kok ora bakal bisa mlayu sakaku.. Grrrr..!!". Bengok buto ijo kanthi menggeram.
Ndeleng upadi pisane wurung, Timun emas bali mbukak bungkusan sing neng gawane. Kali iki dheweke njupuk segenggam uyah lan neng lemparkanya. Lan menyang ajaiban bali kedadean, kawasan kuwi ngowah dadi segara sing amba. Dadine saiki antara antara Timun emas lan Buto ijo neng pisahake saka segaran. Temtu wae hal kuwi nggawe Buto ijo kebingungan. Lan kesempatan kuwi ora neng sia-siakan Timun emas kanggo bali mlayu.

Nanging Buto ijo ora ngabang. Bali dheweke maca mantra lan ngetoke aji kesaktiane. Dheweke nuli nglangi ngliwati segara ajaib kuwi ing ndalem dongeng bahasa jawa Timun Emas. Tatune saiki dadi tambah perih amarga kena banyu segara sing ngandung uyah. Nanging jebulna hal kesebut ora ngurutake tekadnya, nyalah emosi lan kemarahanya tambah dadi. Lan akhire kanthi rudatin payah, Buto ijo kedadeyan menyeberangi segara ajaib kuwi. Lan sakwise Buto ijo ngliwatane, segara kuwia lenyap ora berbekas.

"kok nggawe aku tambah nesu.. Delok wae nek mengko kok tangkep, aku bakal melumat naku nganti ora turah.. Aaaarrrggg..!!". Nepsu Buto ijo tambah meluap ora kendhali. Ndeleng upadi sakanthine bali wurung, Timun emas sethithik cemas. Amarga saiki dheweke mung nduweni siji benda kari, yaiku trasi. Nek jebulna upadi sing terahir iki wurung uga, mula dheweke wis pasrah nang nasibnya.

Nanging bali Timun emas mantebke atine. Dheweke pitaya , tuhan mesti bakal menehi dalan metu lan nulunge. Kanthi kebak kepitaya an dheweke lempar trasi kuwi, lan meneh-meneh hal ajaib kedadean. Kabeh kawasan kuwi ngowah dadi segaran lumpur. Sing bisa ngisep lan ngelepke apa sing ana ing dhuwure. Ana dongeng bahasa jawa Timun Emas, Buto ijo ora kaget kanthi kedaden kuwi. Amarga kuwi yaiku menyang ajaiban menyang telu sing neng deloke jero siji dina iki, dheweke ora meneh heran. Loro rintangan wis bisa dheweke nuleni kanthi kesaktiane. Lan hal kesebut nggawe Buto ijo pitaya nang kesaktian lan kemampuanya. Dheweke pitaya , kanthi kesaktian sing neng duweane, dheweke bisa ngliwati rintangan menyang telu iki kanthi gampang.

Nanging kabeh neng njaba dugaanya, dheweke wis njupuk kaluputan sing cukup fatal. Jebulna segaran lumpur kuwi nduweni daya hisap sing banget kuwat. Pas Buto ijo nganti neng tengah-tengah segaran lumpur, dheweke ora bisa meneh nguwawa lan akhire tenggelam neng telan segaran lumpur. Mula tewaslah Buto ijo neng panggon kuwi.

Sakwise kepaten Buto ijo, Timun emas bali menyang omahe bareng sang embok. Saiki kuripan dekne kabeh luwih tenteram. Nganti nang sawijiNanging dina, ana sawong pangeran berburu neng alas. Tanpa neng sengaja dheweke ketemu Timun emas sing kala kuwi apek kembang melati. Ndeleng kayon lan kebecikan ati Timun emas, sang pangeran banjur tiba demen. Nganti nang akhire Timun emas neng dadekne isteri lan neng mboyong menyang istana bareng sang embok, lan dekne kabeh rahayu ngaurip nganti tilare. Mangkene dongeng bahasa jawa Timun Emas diceritake.

Dongeng Fabel Bahasa Jawa Kancil Dadi Raja

Kisah dalam dongeng fabel bahasa jawa kancil dadi raja merupakan cerita yang sudah sangat terkenal di penjuru nusantara. Tokoh kancil memang identik dengan dongeng anak sebelum tidur yang dikisahkan para orang tua guna mengantar tidur anaknya. Di bawah ini kami mencoba tuliskan sebuah dongeng tersebut dengan bahasa jawa ngoko, Selamat menyimak.

Sawijining dina, nalika Kancil sing golek ngombe ing kali dumadakan krungu suara tangisan. Kancil banjur goleki saka ngendi arah swara tangisan iku. Dheweke kaget, sawise weruh singa gedhe banget siap kanggo mongso kelinci sing pada keweden banget. Senadyan kancil ugo wedi, nanging supaya para kelinci pada slamet saka Singo banjur kancil njedul saka panggonane. Karo udara saka gabungan-normal, deweke nggolek nyedhaki marang singa lan Kelinci.
ilustrasi-dalam-dongeng-fabel-bahasa-jawa-kancil

Karo gaya kaya ora ngerti apa kedaden, Kancil nyalami "Wow .. iki muter apa / misale jek macem. Apa ngirim aku bukak? ". Takon marang Kelinci. Weruh rawuh Kancil sing dumadakan, singa banjur kaget lan ngomong "dasar kancil bodho. Ora ngerteni yen aku lagi luwe. Saiki koe sik bakal tak pangan". Ngandika singa. Karo nggaya Kancil nanggapi "ora .. kok dadi wedi? Pancen, napa aku kudu wedi? Aku sing dipigunakaké marang bebaya? Kabeh aku bisa ngalahake. Kiro-kiro saka baya, macan, malah manungsa uga wis tau tak kalahake. Aku Sang Raja ana hutan iki, opo sampeyan ngerti? ". Ngandika Kancil. Singa kaget krungu jawaban saka Kancil. Njedhul penasaran ana atiné kanggo mbuktekake saka omongane Kancil. "Apa bener?" Pitakone Singa.

 "Yen kowe ora pracaya, kowé bisa takon siji saka penasehatku .. dheweke dari penasihat ku kang tak percaya ". Mangsuli Kancil maneh. "Sopo kui? Ngendi aku bisa takon penasehat sing tok omongke kui".  Kancil banjur njawab. "Wow .. iki sampeyan ora ngerti utawa wis gagah ora ngerti? Sing genggem, dheweke penasehat dipercaya kula. Yen nganti ana apa-apa karo aku, banjur aku bakal ora cilaka ora bakal ngapura dheweke ". Mangsuli Kancil karo dipikir saka sok galak. Singa wiwit ing dijamin, mamang, dheweke wiwit kena pengaruh apa sing dicritake Kancil. Apa liyane, singa ora kalebu kewan anyar ing ngalas iku. Supaya dheweke ora ngerti tengen bab kabeh kang ana ing ngalas. "Apa iki tenan ngandika sethitik kewan? Apa rajamu? Lan apa crita iku kabeh bener? ". Takon singa marang Kelinci.

Pada babak berikutnya diceritakan kancil mencoba mengelabuhi Singa supaya tidak jadi memangsa Kelinci, bagaimana kisah selengkapny? Simak langsung kelanjutan dongeng fabel bahasa jawa kancil dadi raja hutan di bawah ini.

Sadhar yèn Kancil mung crita kanggo ngapusi, banjur kelinci ngetutake strategi Kancil. "Ya .. tengen .. iku raja ngalas iki. Naté ngalahake akeh kewan luwih saka sampeyan, malah mangan dheweke sik pada nglawan.. dheweke dikenal lan di ajeni ing ngalas iki. Yen koe ora pracaya, kowé bisa takon ing kéwan liyané ing ngalas iki ". ngandika Kelinci. Krungu jawaban kui, jantung singa wedi sethitik. Banjur wiwit mangu .. nanging pangertèn saka singa minangka tansah mbudidaya kandel. "Halah .. aku ora bisa pracaya .. yen kabeh sampeyan ngomong iku bener, ing ngendi iku iso mbukteke?". Takon singa marang Kancil. Nanging Kancil akeh akale, wektu iki sawijining posisi minangka Kancil dadi raja hutan ndadekake ngirim katon kuoso. Supaya kang upaya kanggo tetep kalem ing pasuryan saka singa.

"Koe arep njaluk bukti? sawetara dina kepungkur, aku uga wis ngalahake akeh singa kaya sampeyan amarga kemaki ana hutan iki. Aku isih tetep sirahe ing bolongan ing pinggiran kali minangka mbukteke kanggo kéwan liya sing pada gawe kekacoan ing ngalas. Yen sampeyan pengin bukti, sampeyan bisa teka karo aku. Nanging yen munggah kana aja nganti getuni, amarga kabeh sing sumurup lan rahasia bakal kulawarga ku .. ". omong Kancil. Nanging sanadyan iku diwiwiti ing dijamin, wedi, bangga iku singa dipeksa wong kanggo pindhah tangan. "Inggih .. sing wedi. Nanging yen dadi metu sing padha nasaraké kula, sampeyan loro bakal cilaka kabeh". Ngandika singa. Kelinci dadi hawatir sethitik.

Pungkasanipun, Kancil, Kelinci, lan singa mlaku menyang pojok kali ing tengah alas. Padha menyang bolongan ing pinggiran kali, bolongan ana sethitik jero lan peteng. Mung bayangan saka suryo srengenge kang ndadekake banyu cetha banget ing bolongan iku dadi mengilap kaya pangilon. "Nah, saiki sing wis teka .. .. nyedako dhewe singa menyang bolongan kui. Ing bolongan sing wingi aku njaga sirah singa aku kudu mangan. Iku supaya éca, lan aku ora arep mbuwang kesempatan yen ana singa liyane aku bisa kanggo mangan maneh. Ngandika Kancil. Karo raos wiwiti mangu lan wedi, singa iki wani katon menyang bolongan. Wedi kang digawe wong wani kanggo ndeleng cetha. piyambakipun mung nyoba kanggo Ndeleng piyambak. Nanging carane cingak piyambakipun nalika ngeleng ing bolongan iku pancene sirahe singa ora mlebu. Tanpa nunggu isyarat, singa langsung kesusu adoh ing wedi. Amarga iya ora arep dipangan dening Kancil kaya singa ing bolongan.

Ndelok kedadean kui Kancil lan Kelinci mung bisa ngguyu. padha bisa kanggo wong bodho siasat singa cantik arrogant. Bener, ing bolongan sing ora ana apa-apa nanging cukup banyu langit supaya dadi kaya kaca. Amarga singa mung Ndeleng, dheweke ora sadhar yen sirah singa kang ing bolongan iku bayangane dhewe. Lan sepisan maneh, Kancil wis ngatur kanggo nyimpen tema. Senajan dhèwèké ndalang dadi raja hutan, iku bisa dadi Kancil punika raja nyata. Ora amarga kekuatane, nanging amarga saka gathekan lan tresna ngewangi kewan liya.

Demikian sebuah kisah cerita kancil yang mampu menyelamatkan Kelinci dari sergapan singa. Tak heran jika kancil disebut sebagai raja hutan sama teman-temannya. Bukan karena kekuatannya melainkan karena kecerdikannya. Semoga anda terhibur dengan adanya dongeng fabel bahasa jawa kancil dadi raja di atas.

Dongeng Bahasa Jawa Kelinci Lan Bulus

Dongeng bahasa jawa kelinci lan bulus di bawah ini merupakan cerita yang sangat bagus dan banyak pesan moral yang tersirat di dalamnya. Untuk mengetahui pesan tersebut kami silakan untuk menyimak salah satu koleksi dongeng berbahasa jawa di bawah ini.

Ing alas, ana Kelinci misuwur bisa mbukak cepet banget. Panjenenganipun julukan runner paling cepet ing alas, malah kabeh kewan uga ngakeni iku. Nanging sayangé, duwe Fame ing Kelinci ndadekake wong dadi gumunggung lan amba tumuju. Panjenenganipun tansah umuk kemampuan ing ngarep saben kewan ing sasi wong. Panjenenganipun tansah mlayu cepet, supaya lebu miber watara lan digawe kewan ing laluinya bakal mati.
dongeng-bahasa-jawa-kelinci-lan-bulus

Ing sawijining dina, ana klompok kéwan sing padha imbal. Padha joked lan sambungan crita bab crita lucu padha wis tau ngalami. Kéwan padha penyu, snails, lan uga Snail. Nanging tengah Dagelan kelangan-kelangan, dumadakan Kelinci teka lan mbukak cepet. Bledug Course kloter ndadekake trio iki watuk.

"Hi Kelinci .. kita ngerti sing bisa mbukak cepet, nanging yen sampeyan bisa uga appreciate kanca watara sampeyan?". Matur penyu karo gangguan. Ngorong marang pangandikane tortoise, Truwelu mandegake lan nyedhaki wong-wong mau. "Sapa ngapa? Apa aku kudu ngrungokake tembung saka komunitas kewan alon kaya sampeyan? Sampeyan kudu wis cemburu amarga sampeyan ora bisa mbukak minangka cepet kaya aku iki, lan mung bisa penjilat alon adoh. Hahahaha ..". Tinimbang moyoki Kelinci tembung.

Krungu taunts Kelinci, tortoise dadi ngamuk. Durung nampa sing piyambakipun lan kolega ing dilecehke supaya. Sampeyan ora njaluk Kelinci rumangsa .. Yen kowe wani, ayo kang lomba. Aku manawa aku bisa kanggo ngalahake sampeyan .. ". Tantangan penyu. Hearing sing tantangan, Kelinci ngguyu karo sikap ngina." Sampeyan? Ngalahake kula? hahahaha .. Sampeyan durung turu, nanging wis delirious. Dhasar penyu bodho .. Wah, supaya njaga jeneng apik amarga impudence Panjenengan, akau'll menehi wulangan ing meaning kamenangan lan kacepetan. "Wangsulane Kelinci.

Pungkasanipun, padha mutusaké kanggo lomba. Snails njabat minangka hakim ing baris wiwitan, nalika snails padha ing baris Rampung kanggo ngawasi sing pisanan. Lan lomba iki diwiwiti. Kelinci gampang mimpin lomba, mlaku adoh ahead saka tortoise alon crawling. Iki ndadekake ngguyu Kelinci malah ngina, nanging tortoise tetep nyoba lan ora bakal nyerah. Dheweke isih mlayu karo kabeh kang, ketjobo kanggo marga saka awake lan kanca-kancané.

Kelanjutan dari dongeng bahasa jawa kelinci lan bulus menceritakan tentang kisah keduanya, selamat menyimak kembali.

Mirsani ono bulus, njedhul maksud kepengin weruh ing ati Kelinci. Bener, kurang sawetara langkah adoh Kelinci wis ngrambah ing baris Rampung. Nanging kepengin dipoyoki tortoise luwih saka iku, banjur mutusaké kanggo ngaso ing sangisore wit cedhak baris Rampung. Lan nalika tortoise wis urip sawetara langkah adoh saka garis Rampung, bakal cepet sadurungé iku. Mesthi iku mesthi bakal nggawe penyu ora kentekan niat menyang lan bisa taunting wong ing ora.

Ing kadohan, tortoise isih nyoba kanggo mbukak liwat mundur. Ngetokake profusely, nanging iya ora memperdulikanya. Apa maneh nalika kadohan Dèkné weruh Kelinci sing ngaso ing sangisore wit minangka yen taunting wong, nggawe penyu njupuk bungah lan tansah mbudidaya. Penyu Kangge, kelinci wis nunggu ing wit-witan dadi banget bosen. Amarga langkah penyu sing cukup alon, iku njupuk wektu dawa kanggo penyu teka ing baris Rampung.

"Ah .. supaya ngantuk .. Luwih aku turu kanggo nalika ngenteni penyu teka kene. Denagn mindhah supaya alon, njupuk wektu dawa kanggo wong kanggo nyekel kula." Ngandika Kelinci lan banjur ambruk asleep. Nanging online wonten ing wit cantik kelangan ing ditambahaké karo breeze ndamu lanang cantik seger, digawe Kelinci cukup soundly asleep. Malah panjenengané ora weruh nalika Turtle malmpah kepungkur. Nalika dheweke tangi munggah, iku kasep. Penyu wis menapakan langkah terahirnya tengen ing baris Rampung supaya Kelinci ora bisa ndhisiki iku. Pungkasanipun, Kelinci arrogant dikalahaké déning tortoise.

Demikian semoga sebuah dongeng tersebut bermanfaat bagi teman-teman semua. Jika ingin memperbaiki terjemahan ini atau menambahi ceritanya teman-teman bisa berkomentar di kolom komentar bawah artikel berjudul dongeng bahasa jawa kelinci lan bulus ini.

Dongeng Bahasa Jawa Semut lan Walang Pemalas

Dongeng bahasa jawa semut lan walang  pemalas merupakan kisah dari dua jenis binatang yang dijadikan sebuah cerita fabel agar lebih menarik. Seperti apa kisah yang sengaja kita terjemahkan ke dalam bahasa jawa sederhana tersebut? Langsung saja bisa kita simak bersama kisahnya di bawah ini.

Ing pojok alas kandhel, ana urip klompok koloni semut. Saben awan lan wengi gentur lan diwayuh. Ngewangi saben liyane lan gantian karo saben liyane, sing kabeh padha nglakoni kanggo kesejahteraan rombongane. Ing pinggir alas uga tingal macem-macem kewan liyane. Padha uga makarya gentur minangka kang mungguh proyek.
dongeng-bahasa-jawa-semut-lan-walang-pemalas

Ana temonggo Ring-ring berfrovesi minangka weaver a. Panjenenganipun wove macem-macem kain sutra ayu karo net for sale lan bisa digunakake minangka jas dening paraserangga liyane. Banjur ana klabang Mada, piyambakipun nyambut damel Pelayan serangga kanggo tujuan cepet.

Banjur ana uga mabur , dheweke dianggo minangka wong uwuh, reresik uwuh sing wilayah tetep resik. Lan akeh serangga liyane karo macem-macem proyek. Nanging ana siji serangga sing banget keset. Panjenenganipun punika walang Lulu. Panjenenganipun kedah kepéngin lan gegayuhanipun dhuwur. Nanging mung seneng apik lan ngimpi tanpa gelem nyambut gawe.

Panjenenganipun sanget mesthi kemampuan, lan mesthi sukses. Supaya proyek saben dinten mung kanggo apik lan nyoba kanggo nulis lyrics lan musik ing piyul. Mesthi, amarga aspires dadi walang musisi misuwur. Nanging kadhangkala, yakin sing wus ora imbang karo talent cekap lan ora arep nampa input saka wong. Panjenenganipun felt ana wong liyane sing bakal ngerti music utawa periode depanya, supaya tau gelem nampa saran saka wong.


Waktupun lunga dening mangsa lan katahan ganti. Ora aran  paceklik wis meh rampung lan mangsa nyedhak. Semut lan kéwan liyané ngengkel bisa hard kanggo nyiapake pangan ing preparation kanggo mangsa. Ora ana sing istiméwa saka semut. Semut sing dikenal kanggo serangga paling industrious. Senajan padha bisa kaya pengangku barang, padha banget hard-digunakake lan tansah bantuan liyane saben. Déné walang ing Lulu isih kelangan karo biola tanpa lagupun sing kang digawe.

"Hi Lulu walang, yen sampeyan ora bisa kanggo preparation ing mangsa? '. Takon semut siji dina.
"Apa sampeyan ngerti? Aku ora minangka pinter sing. Iki lan serangga sing aku duwe bakat lan pinesthi minangka musisi gedhe. Boten kados semut kaya sampeyan padha pinesthi minangka kuli lan wong sethitik. Dhasar guna .. hahaha ". Lulu ngandika boastfully walang.

"Nanging tanpa siap-siap, sampeyan bakal nemokake iku kanggo ngadhepi mangsa. Mangsa rauh teka. Yen sampeyan ora siap-siap, sampeyan bisa mati kaliren. Aku mung nyoba kanggo maringi pitutur kanca ". Semut ngandika sabar. Kepiye klanjutan saka dongeng bahasa jawa semut lan walang  pemalas iku bisa sesaringan kita wiyos ing ngandap menika.

"Apa kowe ora nganggep minangka kanca, amarga aku tau arep dadi kanca karo sampeyan. Lan calon wong amba kaya kula, uga ora perlu saran saka semut. Saiki pindhah sampeyan .. !! Sampeyan lagi gangguan aku konsentrasi ing nggawe lagu ". Karo muni atos Lulu walang jenis repel semut iku.
Semut malah banjur mengko kabur walang karo jantung Lulu ngraos kuciwa. Saran apik ora ing dianggep. Malah ing planggaran lan kasepakatan. Nganti semut lan malah banjur aran babras.

Mangsa pungkasanipun rawuh. Serangga lan kéwan liyané di kupeng mandhekake Proyek kang lan tetep ing omah-omahé mulyo. Karo Penyetor cekap, padha ora ana maneh hawatir liwat mangsa dawa. Nanging nasib ngelawan ngalami dening walang. Panjenenganipun kaliren lan ngemis kanggo pangan saka panggonan siji liyane supaya urip. Dheweke uga ora duwe papan kanggo tetep wong kang kanggo turu ing sembarang panggonan lan marang kadhemen pait.

Nganti sawijining dina, kang teka ing omahe semut sing pisanan kang ngrèmèhaké lan moyoki.
"Hi kanca semut, aku iki kaliren. Bakal sampeyan nuduhake pangan sethitik kanggo kula? ". Ngandika walang.

"Nuwun sewu, aku ora duwe beggar kaya paling kanca. Aku mung cukup pangan kanggo kulawarga dhewe. Pancen, ngendi pangan tho nganti sampeyan beg? ". Takon semut. Bener kang dikenali walang. Tapin amarga saka pain ing jantung, kang ana indifferent, lan nyamar ora wanuh marang Panjenengane.


"Ngapunten .. sak mangsa  paceklik, aku lagi nulis sibuk. Aku ora duwe wektu kanggo golek pangan ". Lulu mangsuli.

"Apa sampeyan bisa nulis lagu?". Takon semut maneh.
"Aku wis nggarap lagu ..". walang mangsuli karo eseman lan sethitik bangga.

"Inggih, banjur .. wektu saiki sampeyan muter lagu ditulis dening sampeyan lan dansa karo bungah. Mugia lagu bisa nggawe sampeyan wareg ". Semut ngandika minangka lawang ditutup.

Walang Lulu mung bisa ngadeg kaget ing lawang. Panjenenganipun getun wis duwe karakter ala ing tumindake.Saiki bisa nguripake marang ing dening sing sapisan ingkang dipunsengiti. Nanging iku weruh, Getun mengko iku ora ana guna. Lan saka wektu iku, walang Lulu sinau akeh iku. Lan prajanji kanggo nyoba kanggo dadi luwih apik lan becik.

Semoga degan membaca dongeng berbahasa jawa di atas kita dapat lebih memahami tentang bahasa jawa sekaligus dapat belajar dari dongeng bahasa jawa semut lan walang pemalas di atas.

Pengertian Pawarta dalam Bahasa Jawa

Bagi teman-teman yang sedang mencari pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat menyimak uraian singkat di bawah ini.

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.

Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:
pengertian-pawarta-dalam-bahasa-jawa

Pawarta yaiku kabar anyar utawa kedadean sing lagi dumadi ana sawijining panggonan sing bisa dicawiske liwat bentuk cetak, siaran, Internet, utawa lisan marang wong ketelu utawa wong akeh.

Kados sing wis diaturake ing nduwur wau pawarta bisa dicawesake liwat pirang-pirang bentuk kayata:

Bentuk cetak

Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran

Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet

Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan

Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta

Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.

Demikian sekilas pengertian pawarta dalam bahasa jawa serta apa saja unsur pawarta yang wajib ada di dalam sebuah berita. Semoga sajian pawarta basa jawa dalam situs ini dapat mewakili sebuah berita basa jawa yang menarik, faktual, dan aktual.

Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi

Contoh Berita Bahasa Jawa Terdapat 5w+1h

Contoh berita bahasa jawa mengandung unsur 5w+1h - Sacacah Desa neng kutha Semarang ketinggalan saka desa liya. Prasarana lan piranti, klebu kondisi infrastruktur isih adoh saka prayoga. Padahal kanan desa iki isih kanggonan saka kutha Semarang dadi kutha gedhe. Kondisi kauripan kuthan ora krasa neng desa-desa iki.

Desa Gebyok ana ing wilayah Kelurahan Ngijo, Gunungpati. Jeneng desa iki nyat kurang dikenal. Maklum wae, panggon desa Gebyok nyat adoh saka kutha. Padahal sabenere lokasi desa iki ora adoh saka kampus Universitas Negeri Semarang (Unnes). Nanging kondisi desane kaya bumi lan langit dibanding karo kawasan Unnes sing kebak prasarana lan piranti.
contoh-berita-bahasa-jawa-mengandung-unsur-5w-1h
Akses menuju desa iki kalebu rekasa kanggo diliwati. ana papat dalan mlebu desa kesebut sing kabehe ngliwati dalan rusak. Dalan mlebu pisan ngliwati wilayah Kelurahan Kali. Akses dalan kebak watu lan nek udan kondisi dalan lunyu mawa akeh lendut. Dalan mlebu kapindho liwat wilayah Kelurahan Patemon. Wektu iki, akses liwat Kelurahan Patemon ora bisa diliwati, amarga wot kretek rusak.

Akses ketelu uga isih liwat Kelurahan Patemon. Nanging ngliwati dalan iki, pengendara montor kudu ati-ati, amarga kondisi dalan saamba 1,5 meter kesebut mung separo sing alus. Rurahe isih lemah. Dadine nek ora ati-ati, bisa tiba.

Kanggo dalan mlebu menyang papat liwat wilayah Dusun Muntal. Senajan akses mlebu wis diaspal, nanging aspale ora nganti ketuk dalan desa kesebut. Wektu mlebu desa Gebyok, kondisi dalan mung pavingan sing wis pada rusak. Kanggo tunggangan roda papat, kanggo papasan neng dalan rekasa sanget. Amarga amba dalan mung 2,5 meter.

Kajaba kuwi, kondisi dalan uga isih rekasa. Aspal dalan mung dilakoke neng 100 meter nuju lawang mlebu desa kesebut. Rurahe dalan paving lan lemah biasa. Tan kiwa dalan ngrupa pamitan sing dhuwur lan kedelok singup. Tata panggon omah para warga isih durung apik kaya neng daerah liya, senajan pira-pira wis ideal lan rapi. Kuwia ngrupakne omah-omah paneka sing dudu warga asli desa kesebut. Omah para warga lokal isih nggunakake kayu, mawa sebagian isih nduwe mlester saka lemah.

Miturut pangarep RT 2 RW 3 desa Gebyok, Supiyanto, mapinten-pinten pihak panggering ngajokake bantuan panangen infrastuktur dalan. ”ning wurung, sing kedadeyan ya dana kanggo mbangun poskamling sagedhe Rp 20 yuta,” gamblang Supiyanto wektu ditemoni Minggu 24 januari 2016. Contoh berita bahasa jawa mengandung unsur 5w+1h.



Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi

Contoh Berita Bahasa Jawa 5W + 1H Terbaru

Contoh berita dalam bahasa jawa 5w +1h – Cabang utami BNI Jogja wangsul miyaraken suwiwi. Salah satunggal bank gadhah pamerentah niki resmi mbikak payment point ing kampus Sekolah inggil Teknologi Kedirgantaraan (STTKD) wingi 28 januari 2016.

Pimpinan kantor Cabang utami BNI Jogja Sugianto mengapresiasi kebijakan saking kampus STTKD nyambut damel-sami kaliyan BNI. Salebetipun niki BNI pancen nggadhahi seabrek pandalon kaliyan guru-an inggil. îBNI pancen gadhah keung-gulan meng-collect arta pembayaran mahasiswa/i, tembung Sugianto bibar pem-bikakan payment point ing kampus STTKD.
contoh-berita-dalam-bahasa-jawa-5w-1h
Diaturake Sugianto, enten sawilangan kegampilan ingkang dipunawisaken BNI. Kaliyan kerjasama niki, sedaya taruna STTKD saged mbayar SPP kanthi online saking sedaya wilayah Indonesia. îSTTKD ugi bakal kian dipuntepang ing Indonesia. Amargi BNI ndherek nyuwantenaken STTKD, criyosipun.

Kejawi kegampilan mbayaran SPP kanthi online, BNI ugi memenej pem-bayaran epah sedaya staf uga tenaga pamucal STTKD kaliyan sistem payroll.

Miturutipun, kaliyan kerjasama niki sedaya staf uga tenaga pamucal saged ngajengaken panumbas kredit tanpa agunan utawi KTA BNI. Kados ta, panumbas montor, mobil, ngantos griya.

Enten dana promosi ugi konjuk datheng-ngungkukan mahasiswa/i  turene.Ketua STTKD Jogja Marsda TNI (Purn) Udin Kurniadi optimistis kewontenan kantor payment point BNI badhe paring kegampilan kunjuk taruna, staf uga tenaga pamucal STTKD.

Udin ugi mengapresiasi fasilitas pangajengan sambetan tanpa agunan utawi pengajuan pinjaman tanpa jaminan ingkang dipunawisaken BNI. Piyambakipun ngajeng-ajeng sedaya staf uga tenaga pamucal saged ngginakaken kegampilan niki konjuk upados.

Kajengen kesejahteraan piyambake sedaya kian ningkat kanthi upados ingkang piyambake sedaya rintis. Udin nggadhahi angen-angen nyukakaken panglatian pandamelan suve-nir wujud miniatur pesawat dhateng warga sekitar.

Kaliyan panglatian gratis, warga sekitar bakal nggadhahi keahlian uga semangat dados perintis UMKM. Modale, piyambake sedaya saged ngajengaken sambetan kredit Usaha Rakyat (KUR) dhateng BNI. Dadosipun ing mriki saged dados dhusun dirgantara minggahipun. Contoh berita dalam bahasa jawa 5w +1h.

Lengkap Bedane Prastawa Lan Pawarta?

Apa bedane prastawa lan pawarta? Pertanyaan tersebut jika kita translate menjadi bahasa indonesia kurang lebih menjadi apa perbedaan antara peristiwa dan berita? Dengan terlebih dahulu kita artikan menjadi bahasa indonesia tentunya kita bisa dengan mudah memebedakan antara keduanya dimana peristiwa merupakan suatu kejadian sementara berita memiliki makna sebuah penyampaian kabar atau informasi tentang suatu kejadian.
apa-bedana-prastawa-lan-pawarta

Berikut jika kita ungkapkan dalam bahasa jawa apa perbedaan antara prastawa dan pawarta dapat kita simak di bawah ini.

Prastawa yaiku sawijining kedadeyan kang dumadi ana salah sijining panggonan lan nglibatake apa wae sing ana ing ndonya iki kayata kedadean gempa bumi utawa lindhu, kedadean kacelakan utawa kecelakaan, kedadean bencana alam banjir, tanah longsor, lan sak panunggalane.

Sawentara pawarta yaiku cathetan kadadeyan utawa prastawa kang diwedharake ing sajroning tulisan ing media cetak, utawa laporan ing media elektronik. Kadadeyan utawa prastawa kang diwedharake iku awujud kadadeyan saben wektu sing ana ing ndonya iki, umpamane: lindhu (gempa bumi), perang, rudapeksa (pemerkosaan), banjir, lan liya-liyane.

Dari catatan di atas dapat kita ketahui jika prastawa merupakan suatu kejadian atau peristiwa yang terjadi di dunia ini baik itu peristiwa alam, manusia, ekonomi, sosial, budaya, dan lain sebagainya. Sementara itu pawarta merupakan cara seseorang menyampaikan pesan atau menyampaikan peristiwa yang terjadi baik melalui media tulisan maupun media lain seperti televisi, radio, dan lain sebagainya.

Demikian sedikit penjelasan tentang perbedaan antara prastawa dan pawarta. Semoga teman-teman yang sedang mencari-cari apa bedane prastawa lan berita?, pawarta yaiku? Apa kang diarani pawarta iku? apa tegese pawarta? Dapat sidikit terbantu.