Dongeng Bahasa Jawa Istana Bunga

Sawise suwe, ana raja lan ratu sing asor. Loro-lorone kaya kanggo lancip lan oppress miskin. Raja lan ratu iki duwe anak lanang lan wadon. Alam sing beda banget karo wong tuwane. Pangeran Aji Lesmana lan Putri Rauna tansah mbantu wong sing kesengsem. Loro-lorone padha seneng bantuan wong sing butuh bantuan.

Siji dina, Pangeran Aji Lesmana nesu ing bapakne bapakne, "Bapak lan ibu ala, kenapa nuwuhake wong miskin?" Sang Prabu lan ratu nuli nepsu marang anak putune. "Kowe aja nyedhaki wong tuwa, amarga kowe salah, mesthi bakal ngukum kowe!" ngalahake Raja. Pangeran Aji Lesmana ora kaget. Putri Rauna sing mesthine kepincut, banjur sesambat marang bapa biyunge, "Ora, nyingkirake Pakdhe, yen kudu lunga, aku lunga!"

Raja lan ratu seneng banget. Putri Rauna lunga ngetutake adhine. Padha ngumbara. Disamar minangka wong biasa. Ganti jenenge Kusmantoro lan Kusmantari. Dheweke uga nyawang guru supaya bisa ngerti. Padha pengin nggunakake kawruh kanggo nggawe wong tuwa weruh. Loro-lorone teka ing gubug. Omah iki didunungi dening kakeken lawas. Mbah kakung gedhé iku tau dadi guru saka mbah kakungipun. Padha nyoba ngalahake lawang. "Lungaa, wong enom," ujare kakekane sing wis ngerti yen dheweke iku putu lan putune saka mantan murid. Nanging mbah putri kanthi sengaja nyamar ora ngerti. Kusmantoro ngandhakake maksude, "Kula, yatim piatu, kita kepengin sinau saka Panembahan."

Kakek gaib yang bernama Panembahan Manraba tersenyum pada kebohongan Kusmantoro. Nanging amarga kawicaksanane, Panembahan Manraba nampi loro-loroné dadi murid-muridé. Panembahan Manraba nurunake ilmu spiritual lan kanuragan marang Kusmantoro lan Kusmantari. Loro-lorone padha dadi bakat. Dheweke cepet sinau babagan èlmu sing diajarke. Kanggo sawetara sasi padha dilatih dening guru wicaksana lan kuat.

Siji wengi Panembahan nyeluk loro mau. "Anakku, Kusmantoro lan Kusmantari, kanggo wektu iki, sampeyan bakal sinau cukup ing kene. Aku bakal menehi èlmu liyane sawise sampeyan nindakake siji laku." "Apa laku, Panembahan?" Kusmantari takon. "Esuk esuk, pilih loro tunas mlathi ing sisih tengen pondhok, banjur menyang istana ing sisih kulon, menehi kembang jasmine marang Pangeran Aji Lesmana lan Putri Rauna. wong tuwa. "

Kusmantoro lan Kusmantari padha kaget. Nanging surprise dheweke tetep ketat. Padha ora pengin nyamar dadi mbukak.
"Kembang jasmine loro sing efektif kanggo nguripake Ratu lan Ratu saka tumindake sing ala, nanging kahanan kasebut mung efektif yen diiringi kanthi kejujuran jantung," perintah Panembahan Manraba.

Nalika arep turu ing wayah wengi, Kusmantoro lan Kusmantari ora gelem. Loro-lorone padha mikir pesen Panembahan. Apa kudu jujur ​​yen dheweke yaiku Pangeran Aji Lesmana lan Putri Rauna? Yen sampeyan ora prayoga, padha goroh, ora jujur. Sanajan bunga flora flora mung nduweni khasiat nalika diiringi kejujuran.

Akhire, esuk banget, esuk padha ngadhep Panembahan. "Kula ngapunten, Panembahan, kula nyuwun pangapunten dhumateng Panembahan." Aku ngerti, anak-anakku. Aku wis ngerti sampeyan loro yaiku Pangeran Aji Lesmana lan Putri Rauna. Mbalik mulih Kowe budal neng istana. "

Sawise ngemis ngendika lan berkah, Pangeran Aji Lesmana lan Putri Rauna tindak menyang istana. Rawuh ing istana, bapake bapakne lara. Wong-wong mau langsung ngrampungake wong tuwa sing padha tiwas. Putri Rauna banjur ngembangake loro tunas mlathi sing diwenehake dening Panembahan. Banjur diwenehake marang bapak ibune. Magical! Banjur nambani Raja lan Ratu. Alam sing owah. Pangeran lan Putri Rauna seneng banget. Padha nyuwun wiji jasmine ajaib Panembahan. Lan tanduran kasebut ing kebon. Supaya istana kasebut dikenal minangka Istana Kembang. A istana dipenuhi karo kabecikan lan kesenengan.

By: Maulana Febriyansyah Shipping: RINA YUNI EKAWATI <RINAYUNIEKAWAT @YAHOO .CO .ID>



Baca Juga:

Dongeng Bahasa Jawa Biji-biji Burung Gereja

loading...

Related Posts

Dongeng Bahasa Jawa Istana Bunga
4/ 5
Oleh