Dongeng Bahasa Jawa Keledai Dan Kuda

A kuldi cemburu ing urip jaran, kang uga dijaga dening pemilik. Dheweke diselehake ing kandhang sing resik, asring diwenehake, lan tansah diwenehi pangan. Dheweke uga ora tau diprentah. Kanggo kuldi, dheweke kudu kerja keras saben dina, ngeterake barang lan narik kreteg gedhe. Dheweke urip ing kandhang sing arang banget diresiki, lan meh ora mandheg. Kajaba iku, dheweke tansah dipakani kanthi ora sengaja.

Nanging nalika ana perang, prajurit kanthi senjata lengkap teka lan numpak jaran, banjur numpak dheweke menyang medan perang. Mungsuh luwih kuwat, lan prajurit tiwas. Jaran miskin cilaka akeh, banjur mati ing peperangan. Keleden, ningali kabeh kuwi, banjur ngerti yen dheweke wis salah. Dadi, nasibku luwih becik tinimbang jaran.

Pawulangan sing bisa ditemokake saka kisah iki: Kadhangkala kita bisa ndeleng wong liya, lan aran yen luwih seneng lan luwih apik tinimbang kita. Nyatane, nyatane ora kudu kaya kuwi. Kajaba iku, kudu ana akeh wong sing nasib ora apik minangka kita. Dadi, ayo padha ngucapke matur nuwun kanggo apa wae sing kita duwe.

Dongeng dongeng iki diadaptasi saka kisah klasik klasik sing kerjane Aesop, kanthi irah-irahan "The Ass and the Charger." Kisah dongeng iki dicithak maneh lan isine ditrapake kanggo anak dening Keisya.

Baca Juga:

Dongeng Bahasa Jawa Singa dan Tikus

loading...

Related Posts

Dongeng Bahasa Jawa Keledai Dan Kuda
4/ 5
Oleh