Dongeng Bahasa Jawa Singa dan Tikus

Singa lagi turu. Tiba-tiba, tikus liwati ing ngarepe pasuryan, lan digawe dheweke tangi. Singa banjur cepet-cepet nyekel Rat lan pengin mateni. Tikus banjur njaluk sediya. "Ngapura kula," ujare Rat. "Yen sampeyan pengin ngapura kula, aku bakal mbayar nggoleki kebecikan sampeyan." Singa ngguyu, banjur ngilangake tikus.

Sawetara dina sabanjure, nalika mlaku-mlaku ing alas, singa kasebut ditangkap dening sekelompok pemburu, sing banjur diikat karo tali kuwat. Para pemburu ninggali dheweke ana ing kono, supaya dijupuk ing dina sabanjure, nalika energi wis entek lan dheweke ora bisa perang maneh. Singa nyoba mbebasake awake dhewe, nanging dheweke ora bisa amarga strings banget kuwat. Dheweke uga roared kanggo njaluk bantuan. Tikus krungu swara singa saka jarak, banjur teka mbantu. Dheweke ngethok tali sing diikat singa kanggo istirahat.

Sawise Lion dibebasake saka perangkap para pemburu, Rat banjur ngandika marang dheweke. "Sampeyan wis kerep tawa nalika aku kandha yèn sapisan dina, aku mesthi bakal mbayar ganti rugi, saiki wis bukti, ora, aku, sing bisa nylametake sampeyan, singa!"

Pawulangan sing bisa ditemokake saka crita iki: Kita kudu ora ngremehake wong liya. Mungkin leren kita mbutuhake bantuan saka dheweke.

Dongeng iki diadaptasi saka dongeng Aesop, kanthi irah-irahan The Lion and the Mouse. Kisah iki dicritakake maneh dening Devi.
loading...

Related Posts

Dongeng Bahasa Jawa Singa dan Tikus
4/ 5
Oleh