Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Polisi Kasil Grebek Maling Ing Sleman Lan Magelang )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi

Contoh Pawartanya
Loro wong maling pitik meringkuk neng sel kuwawan Polsek Tempel. Dekne kabeh maling neng panggon den samya saakeh ping papat.

Aksi dekne kabeh kendheg sakwise panugas jaga memergoki lan nangkep salah sawong pamayu, banjur saka proses penyelidikan kepolisian meringkus sawong kancane sing sempat kabur inggat.
Kapolsek Tempel, Kompol Hendri Multi, wektu dihubungi wartawan mertelekake, kedaden malingan pitik kesebut kedadean nang 22 Maret nuli.

Ana dene kira Neco Subagdo (41), lan Risumaji (43) sing padha-padha warga Margorejo Tempel mengincar pitik-pitik neng pangingon-ingonan dusun Sonowetan, Mardikorejo, Tempel.

Wektu tengah wengi, dekne kabeh nekani kandang-kandang pitik lan ngrusak lawang kandang. Jero aksinya, dekne kabeh menggondol 12 ekor pitik lan pakan pitik saabot 25 kilogram.

"panjaga memergoki sakarone lan kedadeyan meringkus salah sawong kira, sementara sawong meneh kabur inggat," ujar Kapolsek, Selasa (29/3/2016).

Ana dene bengi kuwi, kira sing tangkep yaiku Neco. Panugas jaga pangingon-ingonan bacut terus nggawa kira menyang Kepolisian kanggo proses hukum luwih banjur.

Sakwise dilakoke interogasi lan pendamalam kasus, polisi bacut terus nyelak sawong kancane, Risumaji, lan nangkep pamayu neng omahe akhir minggu wingi.

Sawentara kui neng sisih liyo Sunar Rismono alias Kenthi (40) lan Dwi Hermanto alias Ambon (33), warga Kecamatan Tempuran, Kabupaten Magelang ora isoh lolos wektu diciduk panugas Sat Reskrim Polres Magelang kutha.

Sajrone sewulan, dekne kabeh mlebu jero Daftar panggolekan wong (DPO) kasus pembobolan omah duwe Rifkhan Khasan (35) neng Kecamatan Bandongan.

Kenthi lan Ambon sing tanggan kuwi akhire mendekam neng sel kuwawan Mapolres sapanggon.
Sawentara polisi isih nyelak siji pamayu meneh, yakni Rohmat alias Penceng (34) sing uga saka siji daerah den samya.

Kasubag Humas Polres Magelang kutha, AKP Esti Wardiani, ngomongke kapindho kira iki bareng siji kira sing isih buron membobol omah Rifkan neng Dusun Ngiwon, desa Banyuwangi, Kecamatan Bandongan, Kabupaten Magelang nang Sabtu (6/2/2016) nuli.

Telu kira membobol omah korban sekitar gebug 00.30 WIB wektu jero kaanan sepi.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Polisi Kasil Grebek Maling Ing Sleman Lan Magelang )
4/ 5
Oleh