Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Bencana Alam Tanah Longsor )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi



Contoh Pawartanya




Pawarta bahasa jawa bencana alam tanah longsor - Polres Cianjur ngira kedadean tanah longsor neng desa Cijedil, Cugenang, Kabupaten Cianjur sore mau amarga anane penumpukan banyu sing banjur mbludak, dadine marakake lemah neng dhuwur tebing longsor ing pundhak lan dalan.

“(Longsor) mbokmenawan akibat saka mbludake banyu,” ujar Kapolres Cianjur AKBP Asep Guntur Rahayu neng lokasi longsor, dina Rabu tanggal 13 Januari 2016.

Dheweke nuturke, longsor pisan ora pati gedhe lan wis sempat diresikna warga. Nanging ora suwe kedadean longsor susulan sing luwih gedhe.

“Ndelalah neng walik tebing sing longsor kuwi ana saluran banyu," tembung Asep.
pawarta-bahasa-jawa-bencana-alam-tanah-longsor
Kaya kawruhan, bencana bencana longsor neng desa Cijedil, Cugenang, Kabupaten Cianjur nutup kabeh dalan kesebut.

Kanggo nyingkerke longsoran wis ditekakne rong unit alat berat. Tunggangan kesebut wis nglakoke upaya pangresikan longsoran lan terus dilakoke.

"Target awake dhewe paling ora bisa keliwatan, senajan mung kanggo siji jalur,” gamblange.

Akibat lemah longsor sing menutupi dalan neng jalur Puncak Kecamatan Cugenang, Kabupaten Cianjur, nganti bengi iki isih durung bisa dilewati kenderaan. Panugas gabungan saka Pemkab Cianjur lagi ngupadi ngevakuasi lemah longsoran lan bebatuan sing nutupi dalan.

Timbunan longsoran lemah sadawa 10 meter nggawe jalur Puncak saka arah Bogor arah Cianjur lan sawalike ditutup total. Penutupan iki, Kasatlantas Polres Bogor AKP Bramastyo Priadji ngomongke, dampak penutupan kuwi nggawe kendaraan saka arah Bogor via Tol Jagorawi-Puncak-Cianjur utawa Bandung dialihke liwat Tol Jagorawi-dalan Bogor-Ciawi-Sukabumi Bocimi-Cianjur utawa Bandung.

Saka arah Cianjur nuju Bogor utawa Jakarta dialihkan liwat dalan Jonggol-Transyogi-Tol Jagorawi. “Pengalihan dilakoke anyak gebug 20.00 WIB, ning kanggo kendaraan sing nuju menyang Cisarua utawa nganti Puncak Pass, awake dhewe ijinke,” turene.

Lemah longsor kanthi dhuwur 3 meter lan dawa sekitar 10 meter kedadean neng Cugenang, Kabupaten Cianjur Rabu petang wingi. Material longsoran ngrupa watu lan lemah nutup neng kapindho arus dalan, becik saka arah Bogor menyang Cianjur arepa sawalike.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Bencana Alam Tanah Longsor )
4/ 5
Oleh