Cerita Wayang Mahabharata Bahasa Jawa Kanthi Lakon Prabu Santanu

Cerita wayang bahasa jawa kali ini akan menceritakan sebuah perjalanan Prabu Santanu dalam kisah Mahabharata. Bagaimana awal mula kisah Santanu dapat kita simak bersama dalam artikel berjudul cerita wayang Mahabharata bahasa jawa kanthi lakon prabu santanu di bawah ini.

Prabu Santanu iku putra saka pasangan Raja Pratipa karo Ratu Sunanda, katurunan Raja kuru, kang kalebu kulawarga Pandawa lan Kurawa. Santanu asalé saka tembung meaning Sing sepi, amarga Prabu Pratipa ing negara sepi ing wektu putra lair. Prabu Santanu bagus banget, baud sanget ing muter gegaman, lan seneng mburu menyang alas. Miturut wektu kang rama ana bab pensiun, sadulure, Devapi lan Bahlika nulak tampa panduman dhampar. Devapi mutusaké kanggo manggon minangka pertapa supaya tentrem, salawasé Bahlika mutusaké kanggo pindhah perantauan. Mulane, Santanu ngganti kang rama, Prabu Pratipa, minangka raja Hastinapura.
cerita-wayang-mahabharata-bahasa-jawa-kanthi-lakon-prabu-sentanu

Prabu Santanu Krama

Ing wektu Prabu Santanu mburu menyang pojok Gangga, piyambakipun kepanggih kaliyan wadon kang ayu banget. Wong wadon iku dewi Gangga. Panjenenganipun ipat-ipat Brahma teka mudhun menyang bumi lan dadi saperangan turuné Prabu kuru. Amarga captivated dening dheweke kaendahan, Prabu Santanu ambruk ing katresnan. Dewi Gangga ana kekarepan kanggo dadi ratu ing kawontenan punapa mawon iya kanggo putrané, Prabu Santanu ngirim ora bakal pareng. Yen Prabu Santanu nyuwil janjine, banjur dewi Gangga bakal ninggalake. Amarga raos katresnan toja, banjur syarat wis ketemu.

Sawise marrying, Dewi Gangga ngemot putra. Nanging sakcepete sawise anak lair, ibune dheweke langsung nglelebke kanggo Gangga kali. Kajaba iku, ing hereinafter puternya, kabeh nandhang nasib padha. Sang Prabu ngerti bab iku amarga wis tansah trailed bojoné, nanging ana Tukang kanggo nyegah amarga bound dadi janji palakrama. Nalika Dewi ngandhut bin kawolu, Prabu Santanu ora njupuk iku maneh. Banjur mandegake apa dianggep minangka ratuning tumindak barbar lan inhumane.

Apa yang terjadi terhadap Dewi Gangga dan Santanu dalam cerita wayang Mahabharata bahasa jawa kanthi lakon prabu santanu berikutnya? Dapat kita simak kisah selanjutnya di bawah ini.
Dewi Gangga mungkasi iku tindak ing kanggo nerangake yen anak dheweke nglairake titisan saka Astabasu utawa wolung Wasu. Tindakan klelep bayi sing dipedhot jiwo supaya tekan swarga, panggonan saka Wasu. Sing ngandika, wolung Wasu sapi sakti wis nyolong Resi Wasista. Kang kejiret, padha ngipat-ipati dening Rishi Wasista supaya daya saka gods sing ilang lan reincarnate minangka manungsa. Salah siji saka wolung Wasu dijenengi Prabata kang pimpinan tinimbang rencana nyolong. Amarga iku pelaku utama lan pitu Wasu mung mbantu, banjur paling dawa Prabata incarnate minangka manungsa. Prabata mengko ical minangka wong sing jenengé Dewabrata tenung. Sawise penjelasan Prabu Santanu, Dewi Gangga kang isih ngandhut ilang ing Ganges kali.

Ketemu Bisma 

Prabu Santanu ngiklasake saka lungane ratuning munggah marang lan bali menyang istana, mrentah kerajaan Hastinapura. 16 taun mengko, Prabu Santanu kang bosen, mlaku menyang pojok kali Gangga. Ana weruh anak sing kuat banget, bisa kanggo mblokir banyu Gangga nggunakake atusan panah. Sasampunipun ibunipun (Dewi Gangga) katon lan nerangake asal saka anak, Prabu Santanu bungah banget, amarga putra kapundhut ing lair wis mulih. Miturut Santanu, anak wis diwenehi jeneng Dewabrata. Prabu mundhut bocah kanggo kraton. Dewabrata thukul menyang anak kanggo tuwane lan wis nyawa jawata dhuwur. Panjenenganipun malah dadi nominasi panerus tahta
Berikutnya dalam cerita wayang Mahabharata bahasa jawa kanthi lakon prabu santanu dikisahkan Santanu menikah dengan Gandawati.

Krama Kalian Gandawati

Ing salah siji titik, Prabu Santanu krungu gosip sing nyebar ing saindhenging kali Yamuna mambu wangi banget. Karo penasaran, lurung-lurung Prabu Santanu kali Yamuna. Panjenenganipun manggihaken sumber gondho saka désa, jenenge Gandhawati (luwih dikenal minangka Satyawati utawa Durgandini). Cah wadon apik banget-looPrabu lan awak fragrant. Prabu Santanu tiba ing katresnan lan pengin aplikasi kanggo cah wadon. Rama cah wadon kang disebut Dasabala. Nalika Prabu Applied kanggo cah wadon, tiyang sepuhipun ngajokake proviso yen Gandhawati (Satyawati) dadi permaisuri Raja Santanu, iku kudu dianggep ing sesuai karo Dharma lan Gandhawati keturunan sing arep panerus tahta. Hearing syarat iki, Prabu ngarep karo kuciwo lan heartache ditahan. Piyambakipun dados lara amarga katahan mikir bab dheweke pahlawan sing tau tak.

Ningali kang rama ambruk gerah, Dewabrata neliti. Banjur takon marang wong sing nggawe lurung-lurung bapakne. Saka ing kono wus nampa informasi sing rama wus tiba ing katresnan karo cah wadon. Akhire, panjenenganipun tindak menyang kali Yamuna. Dheweke nggantosi bapakne kanggo aplikasi putri Dasabala, Gandhawati, kang rama seng di pengeni. Panjenenganipun ngendika kabeh syarat sijine nerusake Dasabala. Dheweke uga sumpah ora omah-omah kanggo urip lan ora bakal pass ing dhampar saka turuné Prabu kuru sing ora dumadi ing serangan mangsa daya antarane turunane karo turunane Gandhawati. Sumpah sekseni dening para dewa lan banjur wiwit, jeneng iki diganti Bisma. Akhire Prabu Santanu lan Dewi Gandhawati marriage lan wis duwé anak lanang loro jenenge Citrānggada lan Wicitrawirya. Prabu Santanu tilar donya lan Bisma Citrānggada milih minangka panerus tahta Hastinapura

Demikian kisah mahabharata yang diceritakan menggunakan bahasa jawa secara sederhana. Semoga Anda cukup terhibur dengan kisah cerita wayang Mahabharata bahasa jawa kanthi lakon prabu santanu.






Lebih Banyak Cerita Wayang Bisa Lihat di Link Ini " Kumpulan Cerita Wayang "




cerita wayang, cerita wayang bahasa jawa, cerita wayang kulit, cerita wayang beber, cerita wayang ramayana, cerita wayang golek, cerita wayang mahabarata, cerita wayang arjuna, cerita wayang beber berasal dari, cerita wayang bahasa jawa arjuna,cerita wayang abimanyu dalam bahasa jawa, cerita wayang arjuna bahasa jawa, cerita wayang antasena, cerita wayang adipati karna, cerita wayang adalah, cerita wayang anoman duta, cerita wayang arjuna dan srikandi,cerita wayang bima, cerita wayang bahasa jawa singkat, cerita wayang bahasa jawa semar, bahasa jawa cerita wayang, gaya bahasa cerita wayang,bahasa jawa cerita wayang ramayana, bahasa jawa cerita wayang ramayana sintha kandhusta, cerita wayang b jawa, cerita wayang b.jawa singkat, cerita wayang b.sunda, cerita wayang b.indonesia, cerita wayang b.jawa pendek, cerita wayang cangik, cerita wayang cangik dalam bahasa jawa,cerita wayang cupu manik astagina, cerita wayang cepot,cerita wayang cekak, cerita wayang caranggana, cerita wayang cinta, cerita wayang citraksi, cerita wayang citraksa, cerita wayang candrabirawa dalam bahasa jawa


,cerita wayang dalam bahasa jawa, cerita wayang dewa ruci, cerita wayang dewi sinta dalam bahasa jawa, cerita wayang duryudana dalam bahasa jawa, cerita wayang dewa ruci dalam bahasa jawa, cerita wayang dewi sinta, cerita wayang dewi kunti, cerita wayang dewi anjani, cerita wayang dalam bahasa jawa singkat, cerita wayang dalam bahasa sunda, cerita di wayang, cerita di wayang hari ini, gambar dan cerita wayang, gambar dan cerita wayang kulit, judul dan cerita wayang, tokoh dan cerita wayang, dewa di cerita wayang, cerita wayang ekalaya, cerita wayang epos mahabarata, cerita wayang entus, cerita wayang bambang ekalaya, cerita wayang ki entus, cerita wayang golek erawan palastra, cerita wayang cekel indralaya, cerita wayang wahyu ekajati, cerita wayang dalang entus, cerita wayang ki enthus, cerita wayang full, cerita wayang fabel, cerita wayang versi jawa, cerita wayang free, cerita wayang golek full, cerita wayang kulit full, fungsi cerita wayang, filosofi cerita wayang,fungsi cerita wayang di indonesia, download cerita wayang golek full, cerita wayang gareng, cerita wayang golek bahasa sunda, cerita wayang gatotkaca bahasa jawa, cerita wayang gareng dalam bahasa jawa, cerita wayang gatotkaca gugur, cerita wayang golek si cepot, cerita wayang gugure abimanyu, cerita wayang golek lucu, cerita wayang hanoman, cerita wayang hanoman dalam bahasa jawa, cerita wayang humor, cerita wayang hot, cerita wayang arjuno sosro krido, cerita wayang anoman singkat, cerita wayang hanoman dalam bahasa sunda, cerita wayang hari ini, cerita wayang hasil karya sunan kalijaga, cerita wayang anoman sejarah


cerita wayang indonesia, cerita wayang ing tlatah jawa biasane asale soko kitab, cerita wayang indrajit, cerita wayang india, cerita wayang indrajit dalam bahasa jawa, cerita wayang iku asale soko ngendi, cerita wayang iku asale saka ngendi, cerita wayang ing basa jawa, cerita wayang islam, cerita wayang islami, cerita wayang jawa, cerita wayang jawa singkat, cerita wayang janaka, cerita wayang jawa dalam bahasa jawa, cerita wayang jawa lengkap, cerita wayang jowo, cerita wayang jayadrata gugur, cerita wayang jabang tutuka, cerita wayang jatayu, cerita wayang jawa ramayana, cerita wayang kresna, cerita wayang kumbakarna, cerita wayang kulit bahasa jawa, cerita wayang kulit bahasa indonesia, cerita wayang kumbakarna gugur, cerita wayang kulit semar, cerita wayang kresna dalam bahasa jawa, cerita wayang kulit singkat, cerita wayang kulit wahyu katentreman, cerita wayang lucu ,cerita wayang limbuk, cerita wayang lengkap, cerita wayang laksmana, cerita wayang lucu bahasa jawa, cerita wayang lahirnya wisanggeni, cerita wayang lahire abimanyu dalam bahasa jawa,cerita wayang lahirnya gatotkaca,cerita wayang lahire anoman,cerita wayang mahabarata bahasa jawa,cerita wayang mahabarata bahasa jawa ngoko,cerita wayang modern,cerita wayang maharsi wiyasa,cerita wayang mahabarata dan ramayana,cerita wayang menggunakan bahasa jawa,cerita wayang mahabarata lengkap,cerita wayang mahabarata bahasa jawa singkat,cerita wayang madya,cerita wayang nakula,cerita wayang nakula sadewa,cerita wayang nakula dalam bahasa jawa,cerita wayang nakula sadewa bahasa jawa,cerita wayang nakula bahasa jawa,cerita wayang nakula dan sadewa,cerita wayang nganggo basa jawa,cerita wayang nganggo bahasa jawa,cerita wayang nusantara,cerita wayang nakula nganggo basa jawa,cerita wayang orang,cerita wayang orang sriwedari,cerita wayang orang anoman obong,cerita wayang orang banyak diambil dari kisah,cerita wayang orang mahabarata,cerita wayang online

loading...

Related Posts

Cerita Wayang Mahabharata Bahasa Jawa Kanthi Lakon Prabu Santanu
4/ 5
Oleh