Cerita Wayang Lahirnya Sengkuni Dalam Bahasa Jawa

Cerita wayang lahirnya sengkuni dalam bahasa jawa kali ini akan menceritaka kelahiran Sengkuni dalam kisah Mahabharata. Sengkuni merupakan keluarga terdekat dengan para Kurawa tepatnya ia merupakan paman dari para Kurawa. Kelak kehadiran Sengkuni ini yang akan membuat para Kurawa selalu bermusuhan dengan Pandawa Lima. Lebih menarik jika kita bisa menyimak kisahnya dalam cerita berbahasa jawa di bawah ini.

Sengkuni utawa kang ana ing basa sansekerta diarani Shakuni iku sawijining tokoh antagonis jroning epik Mahabharata. Panjenenganipun punika paman saka Kurawa saka ibune. Shakuni dikenal minangka karakter cunning sing tansah ngasut ing Kurawa supaya musuhan marang Pandawa. Antarane liyane iku, piyambakipun ngatur Kratoning Indraprastha saka tangan para Pandawa.
cerita-wayang-lahirnya-sengkuni-dalam-bahasa-jawa

Ing pewayangan Jawa, Shakuni asring ditulis jeneng Sengkuni. nalika Kurawa sing kuwasa ing Kratoning Hastinapura, piyambakipun dipunangkat minangka calon wakil bupati. Ing wayang Sundanese, kang uga dikenal kanthi jeneng Sangkuning.

Sengkuni ing crito Mahabharata

Miturut versi Mahabharata, Shakuni asalé saka Kratoning Gandhara. Bapakipun inggih punika Suwala. Siji dina adhine disebut Gendari kang angka loro ngajokaken kanggo ngawula minangka garwanipun Widura, pangéran saka Hastinapura sing nandhang sangsara. Shakuni duka liwat kaputusan rama. Miturut marang, Gendari kang angka loro mestine dadi bojoné Pandu, sing enom yaioku Widura. Nanging amarga kabeh wis are, ndhèrèk Gendari kang angka loro sabanjuré dienggoni ing Hastinapura.

Gendari mutusaké kanggo nutupi loro mata nggunakake kain minangka setya banget marang bojone sing wuta. Saka pernikahané kang lair satus Kurawa, sing wiwit cilik wungu dening Shakuni.
Sangisore tutelage saka Shakuni, ing Kurawa tuwuh menyang anak sing tansah ngalahake karo sengit marang Pandawa, yaiku anak-anake Pandu. Saben dina Shakuni tansah crita ing Kurawa, utamané sing mbarep, kang Duryodana.

Shakuni mesthine reinkarnasi Dwapara, IE allah ing pangisian daya saka nggawe lam ing bumi.
cerita wayang lahirnya sengkuni dalam bahasa jawa Ing Crita pewayangan.

Ing wayang jawa, utamané ing Jawa, Sengkuni dudu kakangne Gendari, nanging adhine. Kangge Gandara versi wayang tinimbang jeneng sawijining krajan, nanging rodo jeneng kakangné sing. Sengkuni dhewe wis ngandika duwe jeneng asli Harya Suman.

Ing raja pisanan Karajan Plasajenar dijenengi Suwala. Sawise seda, panjenengané digantèkaké déning putra ragile sing jenenge Gandara. Ing dina Gandara diiringi siblings dheweke, yaiku Gendari lan Suman, tumuju Kratoning kanggo nggabungake kompetisi Mandura perang Kunti, putri saka negara.

Ing pewayangan, klompok Gandara liwati dening Pandu sing ana ing dalan kang bali menyang ing Inggris Hastina sawise menang kontes Kunti. Perang ensued. Gandara pungkasanipun mati ing tangan Pandu. Pandu banjur njupuk bebarengan Gendari lan Suman menyang Hastina.

Dumugi Hastina, Gendari dijaluk dening Pandu sik jenenge Drestarastra dadi bojoné. Gendari banget duka amarga kang bener kepengin dadi garwane Pandu. Suman uga paring prajanji tansah bantuan adhiné ngeculake pain dheweke. Piyambakipun ditemtokake kanggo nggawe animosity antarane Kurawa, anak Drestarastra, marang Pandawa, anak Pandu.

Dari mana asal usul nama Sengkuni diperolehnya? Untuk mengetahuinya kita simak cerita wayang lahirnya sengkuni dalam bahasa jawa selanjutnya di bawah ini.

Asal jeneng Sengkuni ing cerita wayang bahasa jawa

Miturut wayang bahasa Jawa, ing kawitan Harya Suman iku nggantheng. Panjenenganipun wiwit nganggo jeneng Sengkuni wiwit wangun kang diowahi kanggo amarga Samsaya Awon diantemi dening Patih Gandamana.

Gandamana punika pangeran saka Panchala sing milih kanggo ngawula minangka adipati ing Inggris ing mangsa pamerintahanipun Hastina Pandu. Suman banget ambisi kanggo menang kirim nggunakake patih cara sneaky kanggo njaluk nyisihaken saka Gandamana.

Ing dina Suman kasil pitting antarane Pandu karo mahasiswa sing king buta nyoto dijenengi King Tremboko. Iku nggawe tension antarane kerajaan lan Raya Pringgadani Hastina. Pandu iki dikirim Gandamana minangka duta katentreman. Ing cara, Suman sworo cangkem Gandamana sing tiba menyang sworo cangkem sawijining.

Suman banjur bali menyang Hastina kanggo laporan kanggo Pandu sing Gandamana wis mbelot lan sisi karo mungsuh. Pandu sing stabil langsung mutusaké kanggo milih Suman dadi adipati anyar. Dumadakan Gandamana sing isih urip muncul lan nyeret Suman. Suman diantemi soundly supaya wangun iku siji nggantheng menyang nyenengake.

Wiwit, Suman uga dikenal minangka Sengkuni, asalé saka saka tembung lan uni, meaning "saka tembung". Sing, panjenengané nandhang kuwi kekurangan ala amarga asil dhewe'e dhewe.
Ing versi nyariosaken wayang sabanjuré, sawise Pandu seda, pusaka kang dijenengi Oil Tala kapasrahake Drestarastra sing mengko diserahake menyang Pandawa nalika padha diwasa mengko. Tala lenga dhewe iku warisane saka gods minangka ganjaran kanggo awarding Pandu tau tresna mungsuh dijenengi Nagapaya swarga.

Pinten taun salajengipun, serangan wonten antarane Pandawa marang Kurawa. Widura mutusaké kanggo uncalan lenga bebarengan karo sing ing wangun cupu adoh sabisa. Pandawa lan Kurawa rauh pamisah kanggo njaluk kejiret.

Nanging, Sengkuni mbondho tangane Drestarastra nalika padha wanted kanggo uncalan obyek. Akibaté, paling lenga iki wutah Tala. Sengkuni langsung dibukak kabeh pangagemane lan mbalek sak ing lantai kanggo udan kabeh kulit karo lenga.

Kangge, karo cupu lenga isih Tala tiba nggebyur lawas uga. Pandawa lan Kurawa ora bisa Pick munggah. Dumadakan Imam reged arane Drona sing ngatur kanggo njupuk cupu gampang. Tertarik ing ningali kang daya, ing Kurawa lan Pandhawa iki saka imam.

Sengkuni sing wis penasihat ana ing lenga Tala banjur wiwit ketemu imun kabèh kulit kanggo sembarang jenis gegaman. Senajan kawruh tukang pencak kurang, nanging ora ana siji gegaman sing bisa nembus kulit.

Demikian cerita wayang lahirnya Sengkuni dalam bahasa jawa semoga dapat memberikan hiburan bagi kita semua.





Lebih Banyak Cerita Wayang Bisa Lihat di Link Ini " Kumpulan Cerita Wayang "




cerita wayang, cerita wayang bahasa jawa, cerita wayang kulit, cerita wayang beber, cerita wayang ramayana, cerita wayang golek, cerita wayang mahabarata, cerita wayang arjuna, cerita wayang beber berasal dari, cerita wayang bahasa jawa arjuna,cerita wayang abimanyu dalam bahasa jawa, cerita wayang arjuna bahasa jawa, cerita wayang antasena, cerita wayang adipati karna, cerita wayang adalah, cerita wayang anoman duta, cerita wayang arjuna dan srikandi,cerita wayang bima, cerita wayang bahasa jawa singkat, cerita wayang bahasa jawa semar, bahasa jawa cerita wayang, gaya bahasa cerita wayang,bahasa jawa cerita wayang ramayana, bahasa jawa cerita wayang ramayana sintha kandhusta, cerita wayang b jawa, cerita wayang b.jawa singkat, cerita wayang b.sunda, cerita wayang b.indonesia, cerita wayang b.jawa pendek, cerita wayang cangik, cerita wayang cangik dalam bahasa jawa,cerita wayang cupu manik astagina, cerita wayang cepot,cerita wayang cekak, cerita wayang caranggana, cerita wayang cinta, cerita wayang citraksi, cerita wayang citraksa, cerita wayang candrabirawa dalam bahasa jawa


,cerita wayang dalam bahasa jawa, cerita wayang dewa ruci, cerita wayang dewi sinta dalam bahasa jawa, cerita wayang duryudana dalam bahasa jawa, cerita wayang dewa ruci dalam bahasa jawa, cerita wayang dewi sinta, cerita wayang dewi kunti, cerita wayang dewi anjani, cerita wayang dalam bahasa jawa singkat, cerita wayang dalam bahasa sunda, cerita di wayang, cerita di wayang hari ini, gambar dan cerita wayang, gambar dan cerita wayang kulit, judul dan cerita wayang, tokoh dan cerita wayang, dewa di cerita wayang, cerita wayang ekalaya, cerita wayang epos mahabarata, cerita wayang entus, cerita wayang bambang ekalaya, cerita wayang ki entus, cerita wayang golek erawan palastra, cerita wayang cekel indralaya, cerita wayang wahyu ekajati, cerita wayang dalang entus, cerita wayang ki enthus, cerita wayang full, cerita wayang fabel, cerita wayang versi jawa, cerita wayang free, cerita wayang golek full, cerita wayang kulit full, fungsi cerita wayang, filosofi cerita wayang,fungsi cerita wayang di indonesia, download cerita wayang golek full, cerita wayang gareng, cerita wayang golek bahasa sunda, cerita wayang gatotkaca bahasa jawa, cerita wayang gareng dalam bahasa jawa, cerita wayang gatotkaca gugur, cerita wayang golek si cepot, cerita wayang gugure abimanyu, cerita wayang golek lucu, cerita wayang hanoman, cerita wayang hanoman dalam bahasa jawa, cerita wayang humor, cerita wayang hot, cerita wayang arjuno sosro krido, cerita wayang anoman singkat, cerita wayang hanoman dalam bahasa sunda, cerita wayang hari ini, cerita wayang hasil karya sunan kalijaga, cerita wayang anoman sejarah


cerita wayang indonesia, cerita wayang ing tlatah jawa biasane asale soko kitab, cerita wayang indrajit, cerita wayang india, cerita wayang indrajit dalam bahasa jawa, cerita wayang iku asale soko ngendi, cerita wayang iku asale saka ngendi, cerita wayang ing basa jawa, cerita wayang islam, cerita wayang islami, cerita wayang jawa, cerita wayang jawa singkat, cerita wayang janaka, cerita wayang jawa dalam bahasa jawa, cerita wayang jawa lengkap, cerita wayang jowo, cerita wayang jayadrata gugur, cerita wayang jabang tutuka, cerita wayang jatayu, cerita wayang jawa ramayana, cerita wayang kresna, cerita wayang kumbakarna, cerita wayang kulit bahasa jawa, cerita wayang kulit bahasa indonesia, cerita wayang kumbakarna gugur, cerita wayang kulit semar, cerita wayang kresna dalam bahasa jawa, cerita wayang kulit singkat, cerita wayang kulit wahyu katentreman, cerita wayang lucu ,cerita wayang limbuk, cerita wayang lengkap, cerita wayang laksmana, cerita wayang lucu bahasa jawa, cerita wayang lahirnya wisanggeni, cerita wayang lahire abimanyu dalam bahasa jawa,cerita wayang lahirnya gatotkaca,cerita wayang lahire anoman,cerita wayang mahabarata bahasa jawa,cerita wayang mahabarata bahasa jawa ngoko,cerita wayang modern,cerita wayang maharsi wiyasa,cerita wayang mahabarata dan ramayana,cerita wayang menggunakan bahasa jawa,cerita wayang mahabarata lengkap,cerita wayang mahabarata bahasa jawa singkat,cerita wayang madya,cerita wayang nakula,cerita wayang nakula sadewa,cerita wayang nakula dalam bahasa jawa,cerita wayang nakula sadewa bahasa jawa,cerita wayang nakula bahasa jawa,cerita wayang nakula dan sadewa,cerita wayang nganggo basa jawa,cerita wayang nganggo bahasa jawa,cerita wayang nusantara,cerita wayang nakula nganggo basa jawa,cerita wayang orang,cerita wayang orang sriwedari,cerita wayang orang anoman obong,cerita wayang orang banyak diambil dari kisah,cerita wayang orang mahabarata,cerita wayang online

loading...

Related Posts

Cerita Wayang Lahirnya Sengkuni Dalam Bahasa Jawa
4/ 5
Oleh