Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Berita Aktual Bahasa Jawa Kecelakaan Lalu Lintas di Gunungkidul )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi

Contoh Pawartanya
Berita aktual bahasa jawa- Kacelakan lalu lintas kedadosan ing jalur utami Wonosari-Yogyakarta, tepate wonten tikungan Dusun Kali, dhusun Putat, Patuk, dinten Minggu (28/2/2016) siyang.
Setunggal minubus Daihatsu Xenia nopol N 859 BF ingkang ditumpangi gangsal tiyang terjun mlebet lepen salebet sekawan meter.

Beruntung kedadosan kesebat mboten nimbulaken korban jiwa senaos tumpakan sempat kuwangsul ing lebet lepen. Nanging kalih penumpange ngalami tatu cekap serius,sementara tigang tiyang sanesipun namung ngalami tatu enteng uga syok inggil saking kedadosan menika.
Kalih tiyang korban ingkang ngalami tatu nggih menika Saudi (39) uga Sulasih (34). Korban diduga ngalami patah tulang. Sementara telu korban sanesipun dereng kasumarepan identitase.

Miturut satiyang saksi, Daryono ngginemaken tumpakan kesebat nglaju saking arah Wonosari nuju Yogyakarta. Sangantos ing lokasi kedadosan, tumpakan ingkang cekap banter kesebat dumadakan oleng uga lajeng mlebet ing parit.

Akibat dadugan ingkang banter, mobil lajeng kewalik kanthi kondisi risak parah.

Warga ingkang nyumerepi kedadosan kesebat lajeng ndatengi lokasi kedadosan. Gangsal tiyang penumpang ingkang taksih ing lebet mobil lajeng dipunmedalaken dening warga. Kalih tiyang ing antawisipun ngalami tatu serius ing kunjukan geger.

“Wau warga sami datheng, penumpange dimedalaken riyen. lajeng kendaraane kita sedaya walike,” criyosipun.

Jaler ingkang berprofesi dados tukang sate niki ngira, kecelakaan niki kedadosan amargi sopir ngantuk lajeng kedadosan mlebet lepen ingkang cekap jero.

“Mbokmenawi sopire ngantuk, wau kula mboten mireng suwanten jeblukan ban. Mbokmenawen mengantuk,” tambahe.

Sawentara punika Kapolsek Patuk, Kompol Mugiman ngginemaken gangsal korban ingkang ngalami kecelakaan lajeng dipundugekaken datheng Puskemas Patuk.

Nanging kalih tiyang ingkang ngalami tatu serius lajeng dipun rujuk datheng salah satunggal rumah sakit ing Yogyakarta konjuk perawatan intensif. “Mboten enten korban jiwa,” criyosipun.

Bangkai mobil piyambak lajeng dievakuasi dening panjejibahan kaliyan ngginakaken mobil derek. Proses evakuasi piyambak sempat ndamel arus lalin saking arah Wonosari uga Yogyakarta macet.
Saksampune sepalih jam, tumpakan menika akhiripun saged dievakuasi uga lajeng diamanke datheng Mapolsek Patuk. Berita aktual bahasa jawa.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Berita Aktual Bahasa Jawa Kecelakaan Lalu Lintas di Gunungkidul )
4/ 5
Oleh