Cerita Wayang Bahasa Jawa Bagong

Tokoh ing cerita wayang bahasa jawa Bagong yaiku jeneng salah siji tokoh punakawan njero kisah pawayangan sing ana neng Jawa tengah lan Jawa Timur. Tokoh iki dikisahke dadi anak wuragil saka Semar. Njero pawayangan Sunda uga ana tokoh panakawan sing identik karo Bagong, yaiku Cepot utawa Astrajingga. Nanging sejene, manut versi iki, Cepot yaiku anak paling tuwa saka Semar. Njero wayang banyumasan Bagong luwih dikenal kanthi aran Bawor.

Dadi sawong panakawan sing sifate menghibur panonton wayang, tokoh Bagong digambarake kanthi ciri-ciri fisik sing ngundang guyu. Awake bunder, matane amba, lambene dowo lan kesane ndobleh. Njero figur wayang kulit, Bagong nggawa senjata sing karan kudi.
cerita-wayang-bahasa-jawa-bagong

Gaya omongane Bagong kesane sakarepe dhewe. Dibandingke karo ketelu panakawan liyane, yaiku Semar, Gareng, lan Petruk, mula Bagong yaiku tokoh sing paling lugu lan kurang ngerti tata krama.

Pirang-pirang versi nyebutake menawa, sayekti Bagong dudu anak kandung Semar. Dikisahke Semar ngrupakne penjelmaan sawong dewa nduwe jeneng Batara Ismaya sing dimudhunke menyang donya bareng kakange, yaiku Togog utawa Batara Antaga kanggo ngasuh keturanane saka adhine, yaiku keturunan Batara guru.

Togog lan Semar padha-padha ngajokake panjaluk marang bapakne, yaiku Sanghyang tunggal, supaya dekne kabeh diwenehi kanca. Sanghyang tunggal genti ngajokake pitakonan muni, sapa kanca sejati manungso. Togog njawab "hasrat", lagekne Semar njawab "bayangan".

Saka jawaban kesebut, Sanghyang tunggal banjur nyiptake hasrat Togog dadi manungsa cebol nduwe jeneng Bilung, lagekne bayangan Semar diciptake dadi manusia nduwe awak bunder, nduwe jeneng Bagong.

Versi liya nyebutake, Semar yaiku putu saka Batara Ismaya. Semar ngabdi marang sawong pertapa nduwe jeneng Resi Manumanasa sing mbesuk dadi leluhur para Pandawa. Wayah Manumanasa arep moksha, Semar rumangsa kesepen lan njaluk diwenehi kanca.

Manumanasa njawab menawa kancane sing paling setya yaiku bayangane dhewe. Saknalika kuwi uga, bayangan Semar ngowah dadi manusia, lan diwenehi jeneng Bagong. Mangkene cerita wayang bahasa jawa bagong sing identik karo lucu ugo klebu punakawan.






cerita wayang, cerita wayang bahasa jawa, cerita wayang kulit, cerita wayang beber, cerita wayang ramayana, cerita wayang golek, cerita wayang mahabarata, cerita wayang arjuna, cerita wayang beber berasal dari, cerita wayang bahasa jawa arjuna,cerita wayang abimanyu dalam bahasa jawa, cerita wayang arjuna bahasa jawa, cerita wayang antasena, cerita wayang adipati karna, cerita wayang adalah, cerita wayang anoman duta, cerita wayang arjuna dan srikandi,cerita wayang bima, cerita wayang bahasa jawa singkat, cerita wayang bahasa jawa semar, bahasa jawa cerita wayang, gaya bahasa cerita wayang,bahasa jawa cerita wayang ramayana, bahasa jawa cerita wayang ramayana sintha kandhusta, cerita wayang b jawa, cerita wayang b.jawa singkat, cerita wayang b.sunda, cerita wayang b.indonesia, cerita wayang b.jawa pendek, cerita wayang cangik, cerita wayang cangik dalam bahasa jawa,cerita wayang cupu manik astagina, cerita wayang cepot,cerita wayang cekak, cerita wayang caranggana, cerita wayang cinta, cerita wayang citraksi, cerita wayang citraksa, cerita wayang candrabirawa dalam bahasa jawa


,cerita wayang dalam bahasa jawa, cerita wayang dewa ruci, cerita wayang dewi sinta dalam bahasa jawa, cerita wayang duryudana dalam bahasa jawa, cerita wayang dewa ruci dalam bahasa jawa, cerita wayang dewi sinta, cerita wayang dewi kunti, cerita wayang dewi anjani, cerita wayang dalam bahasa jawa singkat, cerita wayang dalam bahasa sunda, cerita di wayang, cerita di wayang hari ini, gambar dan cerita wayang, gambar dan cerita wayang kulit, judul dan cerita wayang, tokoh dan cerita wayang, dewa di cerita wayang, cerita wayang ekalaya, cerita wayang epos mahabarata, cerita wayang entus, cerita wayang bambang ekalaya, cerita wayang ki entus, cerita wayang golek erawan palastra, cerita wayang cekel indralaya, cerita wayang wahyu ekajati, cerita wayang dalang entus, cerita wayang ki enthus, cerita wayang full, cerita wayang fabel, cerita wayang versi jawa, cerita wayang free, cerita wayang golek full, cerita wayang kulit full, fungsi cerita wayang, filosofi cerita wayang,fungsi cerita wayang di indonesia, download cerita wayang golek full, cerita wayang gareng, cerita wayang golek bahasa sunda, cerita wayang gatotkaca bahasa jawa, cerita wayang gareng dalam bahasa jawa, cerita wayang gatotkaca gugur, cerita wayang golek si cepot, cerita wayang gugure abimanyu, cerita wayang golek lucu, cerita wayang hanoman, cerita wayang hanoman dalam bahasa jawa, cerita wayang humor, cerita wayang hot, cerita wayang arjuno sosro krido, cerita wayang anoman singkat, cerita wayang hanoman dalam bahasa sunda, cerita wayang hari ini, cerita wayang hasil karya sunan kalijaga, cerita wayang anoman sejarah


cerita wayang indonesia, cerita wayang ing tlatah jawa biasane asale soko kitab, cerita wayang indrajit, cerita wayang india, cerita wayang indrajit dalam bahasa jawa, cerita wayang iku asale soko ngendi, cerita wayang iku asale saka ngendi, cerita wayang ing basa jawa, cerita wayang islam, cerita wayang islami, cerita wayang jawa, cerita wayang jawa singkat, cerita wayang janaka, cerita wayang jawa dalam bahasa jawa, cerita wayang jawa lengkap, cerita wayang jowo, cerita wayang jayadrata gugur, cerita wayang jabang tutuka, cerita wayang jatayu, cerita wayang jawa ramayana, cerita wayang kresna, cerita wayang kumbakarna, cerita wayang kulit bahasa jawa, cerita wayang kulit bahasa indonesia, cerita wayang kumbakarna gugur, cerita wayang kulit semar, cerita wayang kresna dalam bahasa jawa, cerita wayang kulit singkat, cerita wayang kulit wahyu katentreman, cerita wayang lucu ,cerita wayang limbuk, cerita wayang lengkap, cerita wayang laksmana, cerita wayang lucu bahasa jawa, cerita wayang lahirnya wisanggeni, cerita wayang lahire abimanyu dalam bahasa jawa,cerita wayang lahirnya gatotkaca,cerita wayang lahire anoman,cerita wayang mahabarata bahasa jawa,cerita wayang mahabarata bahasa jawa ngoko,cerita wayang modern,cerita wayang maharsi wiyasa,cerita wayang mahabarata dan ramayana,cerita wayang menggunakan bahasa jawa,cerita wayang mahabarata lengkap,cerita wayang mahabarata bahasa jawa singkat,cerita wayang madya,cerita wayang nakula,cerita wayang nakula sadewa,cerita wayang nakula dalam bahasa jawa,cerita wayang nakula sadewa bahasa jawa,cerita wayang nakula bahasa jawa,cerita wayang nakula dan sadewa,cerita wayang nganggo basa jawa,cerita wayang nganggo bahasa jawa,cerita wayang nusantara,cerita wayang nakula nganggo basa jawa,cerita wayang orang,cerita wayang orang sriwedari,cerita wayang orang anoman obong,cerita wayang orang banyak diambil dari kisah,cerita wayang orang mahabarata,cerita wayang online

loading...

Related Posts

Cerita Wayang Bahasa Jawa Bagong
4/ 5
Oleh