Cerita wayang asal usul semar bahasa jawa

Cerita wayang asal usul semar bahasa jawa - Jero naskah serat kanda dikisahke, panguwasa kahyangan nduwe jeneng sanghyang nurrasa nduweni loro wong putra nduwe jeneng sanghyang tunggal lan sanghyang wenang. Amarga sanghyang tunggal nduwe rai ala, mula takhta kahyangan pun diwariske marang sanghyang wenang. Saka sanghyang wenang banjur diwariske marang putranya sing nduwe jeneng batara guru. Sanghyang tunggal banjur dadi pengasuh para kesatria turun batara guru, karo jeneng semar.
cerita-wayang-asal-usul-semar-bahasa-jawa

Jero naskah paramayoga dikisahke, sanghyang tunggal yaiku anak saka sanghyang wenang. Sanghyang tunggal banjur rabi karo dewi rakti, sawong putri raja lelembut kepiting nduwe jeneng sanghyang yuyut. Saka kawinan kuwi lair sebutir mustika berwujud antiga sing banjur ngowah dadi loro wong lanang. Sakarone masing-masing diwenehi jeneng ismaya kanggo sing nduwe lulang ireng, lan manikmaya kanggo sing nduwe lulang putih.

Ismaya rumangsa cendhek awak dadine nggawe sanghyang tunggal kurang berkenan. Takhta kahyangan pun diwariske marang manikmaya, sing banjur bergelar batara guru. Sementara kuwi ismaya mung diwenehi kelinggihan dadi panguwasa alam sunyaruri, utawa panggon tinggal tunggalan makhluk lembut.

Putra pambarep ismaya sing nduwe jeneng batara wungkuham nduweni anak nduwe awak bulat nduwe jeneng janggan smarasanta, utawa disingkat semar. Dheweke dadi pengasuh turun batara guru sing nduwe jeneng resi manumanasa lan mbanjur nganti menyang anak-putune. Jero kaanan istimewa, ismaya bisa merasuki semar dadine semar pun dadi sosok sing kinaweden banget, bahkan saka para dewa pisana. Dadi manut versi iki, semar yaiku putu saka ismaya.

Jero naskah purwakanda dikisahke, sanghyang tunggal nduweni papat wong putra nduwe jeneng batara puguh, batara geger, batara nan, lan batara samba. Mubarang dina krungu prungu menawa takhta kahyangan arep diwariske marang samba. Hal iki nggawe ketelu kakange rumangsa iri. Samba pun diculik lan disiksa arep dipateni. Ning panggawe kesebut kawruhan saka bapak dekne kabeh.

Sanghyang tunggal pun mengutuk ketelu putranya kesebut dadi ala rupa. Puguh nggenti jeneng dadi togog lagekne geger dadi semar. Sakarone dimudhunke menyang donya dadi pengasuh turun samba, sing banjur bergelar batara guru. Sementara kuwi nan mbisa pangapuran amarga awake mung melu-melu wae. Nan banjur bergelar batara narada lan diangkat dadi pamituduh batara guru.

Jero naskah purwacarita dikisahke cerita wayang asal usul semar bahasa jawa, sanghyang tunggal rabi karo dewi rekatawati putra sanghyang rekatatama. Saka kawinan kuwi lair sebutir antiga sing bercahaya. Sanghyang tunggal karo pangrasa kesal membanting antiga kuwi dadine pecah dadi telu kanggonan, yaiku cangkang, putih, lan kuning antiga.

Ketelune masing-masing menjelma dadi lanang. Sing asale saka cangkang diwenehi jeneng antaga, sing asale saka putih antiga diwenehi jeneng ismaya, lagekne sing asale saka kuninge diwenehi jeneng manikmaya. Nang mubarang dina antaga lan ismaya ngacek amarga masing-masing pengen dadi pamaris takhta kahyangan. Sakarone pun ngenekake perlombaan ngalon gunung.

Antaga ngupadi melahap gunung kesebut karo pisan telan ning justru ngalami kecelakaan. Cangkeme robek lan matane ngamba. Ismaya nggunakne cara liya, yaiku karo mangan gunung kesebut sethithik demi sethithik. Sakwise ngliwati bebarpa dina kabeh kanggonan gunung pun ngalih menjero awak ismaya, ning ora kedadeyan dheweke metokake. Pamburine ket wektu kuwi ismaya pun nduwe awak bulat.

Sanghyang tunggal murka meruhi ambisi lan keserakahan kapindho putranya kuwi. Dekne kabeh pun dihukum dadi pengasuh turun manikmaya, sing banjur diangkat dadi raja kahyangan, bergelar batara guru. Antaga lan ismaya pun mudhun menyang donya. Masing-masing nganggo jeneng togog lan semar. Mangkene cerita wayang asal usul semar bahasa jawa




Lebih Banyak Cerita Wayang Bisa Lihat di Link Ini " Kumpulan Cerita Wayang "




cerita wayang, cerita wayang bahasa jawa, cerita wayang kulit, cerita wayang beber, cerita wayang ramayana, cerita wayang golek, cerita wayang mahabarata, cerita wayang arjuna, cerita wayang beber berasal dari, cerita wayang bahasa jawa arjuna,cerita wayang abimanyu dalam bahasa jawa, cerita wayang arjuna bahasa jawa, cerita wayang antasena, cerita wayang adipati karna, cerita wayang adalah, cerita wayang anoman duta, cerita wayang arjuna dan srikandi,cerita wayang bima, cerita wayang bahasa jawa singkat, cerita wayang bahasa jawa semar, bahasa jawa cerita wayang, gaya bahasa cerita wayang,bahasa jawa cerita wayang ramayana, bahasa jawa cerita wayang ramayana sintha kandhusta, cerita wayang b jawa, cerita wayang b.jawa singkat, cerita wayang b.sunda, cerita wayang b.indonesia, cerita wayang b.jawa pendek, cerita wayang cangik, cerita wayang cangik dalam bahasa jawa,cerita wayang cupu manik astagina, cerita wayang cepot,cerita wayang cekak, cerita wayang caranggana, cerita wayang cinta, cerita wayang citraksi, cerita wayang citraksa, cerita wayang candrabirawa dalam bahasa jawa


,cerita wayang dalam bahasa jawa, cerita wayang dewa ruci, cerita wayang dewi sinta dalam bahasa jawa, cerita wayang duryudana dalam bahasa jawa, cerita wayang dewa ruci dalam bahasa jawa, cerita wayang dewi sinta, cerita wayang dewi kunti, cerita wayang dewi anjani, cerita wayang dalam bahasa jawa singkat, cerita wayang dalam bahasa sunda, cerita di wayang, cerita di wayang hari ini, gambar dan cerita wayang, gambar dan cerita wayang kulit, judul dan cerita wayang, tokoh dan cerita wayang, dewa di cerita wayang, cerita wayang ekalaya, cerita wayang epos mahabarata, cerita wayang entus, cerita wayang bambang ekalaya, cerita wayang ki entus, cerita wayang golek erawan palastra, cerita wayang cekel indralaya, cerita wayang wahyu ekajati, cerita wayang dalang entus, cerita wayang ki enthus, cerita wayang full, cerita wayang fabel, cerita wayang versi jawa, cerita wayang free, cerita wayang golek full, cerita wayang kulit full, fungsi cerita wayang, filosofi cerita wayang,fungsi cerita wayang di indonesia, download cerita wayang golek full, cerita wayang gareng, cerita wayang golek bahasa sunda, cerita wayang gatotkaca bahasa jawa, cerita wayang gareng dalam bahasa jawa, cerita wayang gatotkaca gugur, cerita wayang golek si cepot, cerita wayang gugure abimanyu, cerita wayang golek lucu, cerita wayang hanoman, cerita wayang hanoman dalam bahasa jawa, cerita wayang humor, cerita wayang hot, cerita wayang arjuno sosro krido, cerita wayang anoman singkat, cerita wayang hanoman dalam bahasa sunda, cerita wayang hari ini, cerita wayang hasil karya sunan kalijaga, cerita wayang anoman sejarah


cerita wayang indonesia, cerita wayang ing tlatah jawa biasane asale soko kitab, cerita wayang indrajit, cerita wayang india, cerita wayang indrajit dalam bahasa jawa, cerita wayang iku asale soko ngendi, cerita wayang iku asale saka ngendi, cerita wayang ing basa jawa, cerita wayang islam, cerita wayang islami, cerita wayang jawa, cerita wayang jawa singkat, cerita wayang janaka, cerita wayang jawa dalam bahasa jawa, cerita wayang jawa lengkap, cerita wayang jowo, cerita wayang jayadrata gugur, cerita wayang jabang tutuka, cerita wayang jatayu, cerita wayang jawa ramayana, cerita wayang kresna, cerita wayang kumbakarna, cerita wayang kulit bahasa jawa, cerita wayang kulit bahasa indonesia, cerita wayang kumbakarna gugur, cerita wayang kulit semar, cerita wayang kresna dalam bahasa jawa, cerita wayang kulit singkat, cerita wayang kulit wahyu katentreman, cerita wayang lucu ,cerita wayang limbuk, cerita wayang lengkap, cerita wayang laksmana, cerita wayang lucu bahasa jawa, cerita wayang lahirnya wisanggeni, cerita wayang lahire abimanyu dalam bahasa jawa,cerita wayang lahirnya gatotkaca,cerita wayang lahire anoman,cerita wayang mahabarata bahasa jawa,cerita wayang mahabarata bahasa jawa ngoko,cerita wayang modern,cerita wayang maharsi wiyasa,cerita wayang mahabarata dan ramayana,cerita wayang menggunakan bahasa jawa,cerita wayang mahabarata lengkap,cerita wayang mahabarata bahasa jawa singkat,cerita wayang madya,cerita wayang nakula,cerita wayang nakula sadewa,cerita wayang nakula dalam bahasa jawa,cerita wayang nakula sadewa bahasa jawa,cerita wayang nakula bahasa jawa,cerita wayang nakula dan sadewa,cerita wayang nganggo basa jawa,cerita wayang nganggo bahasa jawa,cerita wayang nusantara,cerita wayang nakula nganggo basa jawa,cerita wayang orang,cerita wayang orang sriwedari,cerita wayang orang anoman obong,cerita wayang orang banyak diambil dari kisah,cerita wayang orang mahabarata,cerita wayang online

loading...

Related Posts

Cerita wayang asal usul semar bahasa jawa
4/ 5
Oleh