Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Pawarta Pendidikan: Puluhan Murid Playgroup lan TK Sinau Nandur Sayuran )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi

Contoh Pawartanya
Pawarta Pendidikan  - 30 murid Play Gruop lan TK El Genio desa Jambidan, Kecamatan Banguntapan, Kabupaten Bantul nekani unut pengembangan tanduran hidroponik Wirajaya Makmur, desa Wirokerten, Kecamatan Banguntapan, Dina Kamis (26/1/2017) esuk.

Bocah-bocah umur telu nganti limang taun kesebut antusias sinau nandur macem-macem tanduran. Kajaba ngenal tanduran kanggo bocah-bocah uga semangat manen langsung ketela.
Senajan kudu reget, rasa pengen ngerti bocah-bocah kuwat banget.

Kebungahan nambah pas bocah-bocah kesebut berkesempatan ngubengi desa Wirokerten numpak gerobak sapi. Kanthi didampingi guru-guru, dekne kabeh nikmati kahanan pandesan.
pawarta-pendidikan-2017

Eva Natalia Gultom, salah siji pamulang Playgrup lan TK El Genio nggamblangna kemempengan iki padha karo tema sing wis ditentoke sekolah yaiku sinau ngenalake tanduran.

"anak-anak bisa ngerti tandur lan kanggonan-kanggonan tanduran luwih gamblang pas terjun menyang lapangan. dekne kabeh uga sinau ngrumat supaya tanduran tuwuh subur," gamblange.

Kemempengan kesebut uga selaras karo kemempengan neng kelas yaiku cooking class sing mulangna cara mengolah panganan sehat marang bocah-bocah.

Mulia saka nggawe omlet sayur nganti panganan waras liyane.

"neng sekolah uga ana cooking class nggawe panganan sing ana sayurannya. Ana hubungane saka nandur nganti ngolah," gamblange.

Sawise kemempengan ngenal tanduran hidroponik neng desa wirokerten, ketela sing wis dipanen bakal didadekne materi cooking class. Neng endi bocah-bocah berkesempatan berkreasi kanthi  ngolah ketela sing sehat lan bergizi.

Eva ugo ngaku seneng kanthi kegiata iki. Dikarepke bocah-bocah tambah demen karo tanduran lan sregep mangan sayur mayur demi kawarasan lan tuwuh kembang dekne kabeh.

Banjure, tanduran hidroponik neng Wirokerten miturute apik banget dadi panyinaon.

"Apik banget lan butuh dikembangke kanggo ndukung donya pamulangan. Saka njaba Banguntapan uga bisa tilik," tambahe.

Sawentara kuwi, Ratu Umma selaku pengelola BUMDes Wirajaya Makmur ngaku bungah kanthi kunjungan bocah-bocah kesebut.

Miturute kanthi kemempengan iki bocah-bocah dadi luwih ngerti tanduran sacara yekti dudu mung teori.

"Dekne kabeh ora isin pitakon. Kanthi semangate dekne kabeh njedol tela," ceritone. Diterjemahke saka halaman Tribun.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Pawarta Pendidikan: Puluhan Murid Playgroup lan TK Sinau Nandur Sayuran )
4/ 5
Oleh