Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Berita Terkini Bahasa Jawa Gunung Sinabungn )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi

Contoh Pawartanya
Berita terkini bahasa jawa – Aktvitas gunung Sinabung neng Kabupaten Kanthi, Provinsi Sumatera Utara diyektekne isih dhuwur. Informasi kuwi saka pambangetan tim Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi (PVMBG) sing nugas neng lokasi dina Sabtu (15/10/2016).

“Erupsi lan luncuran awan panas isih terus kedadean saka gunung kesebut,” turene Arif Cahya, panugas PVMBG Pos Sinabung.
Berita Terkini Bahasa Jawa Gunung Sinabung

Kondisi mangkana nggawe status Awas tetap diwenehna adhep gunung Sinabung. Kajaba kuwi, diberlakukan uga Zona abang ben ora mbahayake kaslametan warga.

Nang dina Sabtu, gebug 00.01 WIB, panugas nyatet gunung Sinabung ngalami erupsi sing dimawani kanthi luncuran awan panas. Nangning, kaya dilansir saka antara, kedhuwuran kolom awan panas kesebut ora terpantau amarga gunung nggeni ketutup kabut.

"Sekitar gebug 08.00 WIB mau uga ana awan panas, ning ora terpantau uga," turene Arif.

Amergak isih dhuwure aktivitas gunung Sinabung, PVMBG terus memberlakukan zona abang sing radiuse dipadhakne kanthi jangkauan awan panas. Kanggo sektor kidul tenggara, zona abang kesebut diberlakukan jero radius 7 kilometer lan sektor tenggara wetan kanthi radius 6 kilometer. Sementara kuwi kanggo wetan lor, zona abange diberlakukan kanthi 4 kilometer.

Kawet Jemuwah (26/8/2016, padha kanthi dikabarke antara, Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB) wis ngomongke menawa aktivitas vulkanik gunung Sinabung dhuwur banget akibat kedadeane ceblokan awan panas. "dhuwure tekanan lan suplai energi saka dapur magma gunung Sinabung marakake aktivitas vulkanik dhuwur banget," tembung endhas Pusdatin lan Humas BNPB Sutopo Purwo Nugroho.

Malah, tembung dheweke muwuhi, kubah lava utawa sumbat lava bervolume 2,6 yuta meter kubik saka kawah gunung wis ambrol. "Erupsi dimawani awan panas ceblokan sacara terus nerus neras neng gunung Sinabung. Gempa ceblokan uga isih dhuwur," turene uga.

Sadurunge, nang Kamis (25/8/2016) kedadean gempa ping 84  kanthi amplitudo 5-110 milimeter nganti gebug 12.00 WIB. Kondisi kesebut, miturut BNPB, marakake erupsi isih arep terus neras. Amargane, status gunung Sinabung ana nang level 4 sing nduwe arti Awas.

Terkait kanthi status kuwi, masyarakat diimbau kanggo bener-bener meloni rekomendasi PVMBG sing nglarang masyarakat nglakoke aktivitas neng zona abang. Masyarakat lan pengunjung utawa wisatawan uga dielingna ben ora nglakoke aktivitas neng jero radius telu kilometer saka puncak.

"Masyarakat sing ana lan pilungguh neng cedhak kali-kali sing berhulu neng gunung Sinabung dijaluk tetap waspada adhep bahaya lahar," turene meneh.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( Berita Terkini Bahasa Jawa Gunung Sinabungn )
4/ 5
Oleh