Dongeng Bahasa Jawa Kancil dan Buaya

Siji dina, kidang pinter mlaku ing alas. Rasa ngelak, Kancil nggoleki kali supaya bisa ngombe. Nalika ngombe, Kancil weruh yen ing sebrang kali ana akeh wit mentimun, woh sing dikasihi banget. Nanging sayang banget, aliran kali gedhe banget. Kancil ngerti yen dheweke ora bisa mlaku utawa nglangi ing pinggir kali.

Kancil mikir banget. Dheweke nggoleki cara kanggo nyabrang kali sing saiki ana swift. Banjur ana baya buaya nyerbu. Kancil uga entuk gagasan apik. "Buaya Buaya!" Kancil nguwuh kanthi swara sora. "Aku duwe pangan kanggo sampeyan!" terus Kancil. Buaya mandheg lan salah sijine teka ing pinggir kali nyedhaki Kancil. "Hmm, sampeyan bener, sampeyan pangan kita!" ngandika. "Ean ngenteni," ujare Kancil. "Kene aku duwe panganan akeh, malah banget kanggo kabeh sampeyan," ujare. "Coba cobak kanca-kanca liyane, lan aku bakal nuduhake sampeyan pangan," ujare Kancil.

Buaya banjur nimbali kanca-kancane liyane, lan kabeh padha kumpul ing kali. Amarga akeh baya sing diklumpukake, kali sing amba lan banyu amba nganti meh meh kebak. "Oke, saiki aku kudu ngetrapake kabeh sampeyan dhisik supaya kabeh wong bakal entuk!" Kancil ngandika. Dheweke banjur mlumpat saka baya siji bali menyang baya liyane, nalika ng├ętung. "Siji, loro, telu, papat, lima, enem," lan sateruse, nganti dheweke tekan seberang kali.

Nalika mlaku, Kancil nguwuh, "matur nuwun buaya, sampeyan wis mbantu aku ngliwati kali!" Sawetara buaya nesu amarga ngapusi, lan nyoba ngoyak dheweke. Nanging dheweke gagal amarga Kancil cepet lan cepet.


Baca Juga:

Dongeng Bahasa Jawa Keledai Dan Kuda

loading...

Related Posts

Dongeng Bahasa Jawa Kancil dan Buaya
4/ 5
Oleh