Dongeng Bahasa Jawa Asal Mula Rumah Siput

Sakwise, siput ora nggawa omah-omahé nang endi wae. Pisanan bekicot urip ing sarang manuk sing wis ditinggalake dening manuk ibu ing wit. Wengi iki anget lan wayah sore rasané kelangan amarga godhong wit ngalangi sinar srengéngé sing tumiba ing sarang ngendi cemoro urip. Nanging nalika musim udan teka, godhong ora bisa ngalangi banyu udan sing tiba. Snails bisa udan lan adhem saka udan.

Banjur bekicot ngalih menyang bolongan ing batang wit. Yen udan panas, bekicot uga bisa direksa, sanajan udan, bekicot ora bisa udan lan adhem. Katon kaya aku nemokake omah sing cocog karo aku, nggagas bekicot ing ati.

Nanging ing dina sing panas, tukang kayu teka. Tok .. tok ... tok ... tukang kayu terus dirobah ing gedung wit omah bekicot, bekicot dadi kaganggu lan ora bisa turu. Kanthi ati sing kesengsem, bekicot mudhun saka batang wit gedhe lan nggoleki papan sing bakal ditemoni. Snails nemokake bolongan ing lemah, katon nesih nalika wengi teka, pikirake bekicot. Cengkul ngilangi bolongan lan nemtokake kanggo manggon ing kono. Nanging nalika wengi, tikus teka digging ing kabeh arah kanggo ngrusak cochlea. Apa sing bisa dakkandhakake, bekicot ninggalake bolongan kanggo nemokake omah anyar.

Bekicot dumunung nganti pantai kebak batuan. Antarane watu bisa dadi omahku, cakar sing diiringi kanthi gembira. Aku bisa ngungsi saka panas srengenge lan udan, ora bakal ana sing ngoyak kayu ing watu iki, lan tikus-tikus ora bisa ngubengi watu kasebut.

Siput uga bisa ngaso kanthi tentrem, nanging nalika pasang munggah lan munggah menyang ndhuwur rock, siput wis disapu bebarengan karo ombak. Maneh, siput kudu golek omah anyar Nalika lumaku adoh saka pantai, bekicot nemu cangkang kothong, bentuke ayu lan jero banget. Amarga kesel lan kadhemen, siput nglebokake cangkang. Cemilan kerutane dadi anget lan nyaman lan banjur turu nggulung ing kono.

Nalika esuk teka, bekicot nyadari yen dheweke wis nemokake omah sing paling apik kanggo dheweke. Cangkang iki cocok kanggo dheweke. Aku ora kudu cepet-cepet bali menyang omah yen udan, aku ora bakal panas maneh, ora ana sing bakal ngganggu aku. Aku bakal nggawa omah iki bebarengan karo aku ing ngendi waé.


Baca Juga:

Dongeng Bahasa Jawa Si Monyet dan Si Kura-kura


loading...

Related Posts

Dongeng Bahasa Jawa Asal Mula Rumah Siput
4/ 5
Oleh