Dongeng Bahasa Jawa Petani yang Baik Hati

Ing desa, manggon petani lawas. Petani iki tinggal piyambak lan banget miskin, sandhangané kebak patches lan omahé digawe saka pondok kayu. Mangsa wana wis teka, para petani ora duwe pangan, lan ora duwe kayu bakar kanggo anget. Dina iku petani pengin menyang pasar kanggo golek karya. Nalika metu saka omah, dheweke weruh endhog ana ing lemah salju. Panjenenganipun kanthi teliti njupuk endhog lan nggawa menyang omah.

Petani nyelehake endhog kanthi kain kumelen lan dipasang ing kothak supaya dadi anget. Sawise iku dheweke menyang pasar kanggo kerja. Petani nggawe endhog anget saben dina nganti endhog kasebut ditutuk. Ternyata endhog iku endhog seagull. Mungkin ibune ngeculake nalika dheweke kepengin pindhah menyang papan sing luwih anget. Para petani ngrawat seagull cilik kanthi tresno. Dheweke tansah misahake saben panganan sing ditampa saka pasar. Nalika sampeyan kudu ninggalake seagull piyambak, petani bakal nempelake ing kothak lan ngobong geni supaya seagulls tetep anget.

Minangka dina liwati, seagulls cilik tansaya ageng. Para petani nyadari yen seagull iki ora bakal tetep karo dheweke. Kanthi nangis ing mripate, petani ngeculake seagull menyang arah kidul, menyang panggonan kang anget.

Siji dina, paket saka petani lay sick saka kadhemen. Dheweke ora duwe dhuwit kanggo tuku obat, kayu bakar lan panganan. Tok tok tok, swara saka lawang omah petani. Ternyata seagull bali. Ing beak ana wiji tanduran. Para petani kaget yen seagull isih ngelingi. Dheweke ninggalake seagull lan menehi wong ngombe. Nalika ndeleng wiji-wiji sing digawa saka seagulls, petani nyuwun. Apa wiji iki? Bisa ditabuh ing tengah mangsa iki? Panjenenganipun takon piyambak.

Seagulls metu saka omah petani, nggawe bolongan ing petani lan nandur wiji. Nalika sore sadurunge seagull ninggalake pek petani. Dina sabanjure, mukjizat kedadeyan. Wiji sing ditanem saka seagulls tuwuh dadi wit lengkap kanthi woh mung sedina. Petani banget kaget banget kanggo ndeleng dheweke. Luwih, petani mangan woh wit. Kanthi mirah, awak dadi kuwat lan dheweke ora gerah. Amarga saka keajaiban kasebut, petani nyeleh wit Pohon Dewa, amarga woh kasebut bisa nggawe petani dadi sehat maneh.

Petani ngurus wit kanthi apik. Sanajan wekdal musim dingin, wit kasebut tetep ngetokake woh lan ora garing. Petani ngedol woh lan nemu akeh dhuwit. Saiki petani ora ana sing lagi lemes lan keluwen. Malah, Pak Farmer tetep loma, dheweke ngelingi yen apa sing ditampa saiki iku minangka rasa tulus kanggo mbantu makhluk urip.

Betty Veve [mami_veve10@yahoo.com]



Baca Juga:

Dongeng Bahasa Jawa Kancil dan Buaya

loading...

Related Posts

Dongeng Bahasa Jawa Petani yang Baik Hati
4/ 5
Oleh