Dongeng Bahasa Jawa Domba Cerdik & Harimau Bodoh

Ing sawijining dina, ana wedhus lanang mlaku ing alas. Dheweke nggoleki suket sing apik kanggo mangan. Sakcepete sabanjure, dheweke weruh alas sing cedhak alas. Amarga dheweke pengin nggolek tanduran liya saka suket sing becik kanggo mangan, dheweke mlebu alas. Dumadakan dheweke ketemu karo macan. Macan iki seneng banget, amarga dheweke bakal entuk mangan sing enak. Sang Lamb, sing banget wedi, banjur ngajak Tiger guneman.

"Apa jenengmu?" takon karo Sang Wedhus.
"Aku macan, kowe sapa?" Harimau takon maneh.
"Nama kawula Sang Wedhus Agung" wangsulane Sang Wedhus, sanadyan dheweke pancen trenyuh.
"Apa sing ana ing sirahmu?" takon macan maneh.
"Ya, iki tumbak lan pedhang," wangsulane Sang Wedhus.
"Lan apa nggantung antarane sikil mburi?" Macan takon maneh.
"Iki rempah-rempah sing digawa kanggo cook daging harimau sadurunge aku mangan iku." jawab Sang Wedhus.
Harimau saiki wedi banget. Dheweke banjur mlaku kanthi cepet kaya dheweke bisa, lan dheweke ngucapke matur nuwun dheweke isih urip.

Ana rubah sing weruh macan lunga. Dheweke banjur takon, "Apa salahmu, kenapa kowe mlaku wedi?"

"Wedhus lanang! Dheweke meh mateni aku!" mangsuli macan. Dheweke duwe senjata lan pedhang. "

Rubah cerdas tertawa, banjur ngendika, "Apa gunane sing bisa mateni macan? Mesthi wae kowe kudu ngobong wedhus kasebut.

Nanging Tiger kandha, "Ora, sampeyan mesthi bakal mlaku sawise ndeleng wedhus, lan ninggalake aku ana ing kono, ora, aku ora pengin."

"Aku ora bakal lunga, yen sampeyan ora pracaya, aku mung ngetokake dhuwit kanthi tali, saupama aku arep mlaku, aku ora bisa," wangsulane Fox.

Tiger setuju karo proposal Fox. Banjur padha ngetokake leher bebarengan kanthi nggunakake tali, lan pindhah mlaku kanggo nemokake Lamb. Dheweke nemokake Sang domba sing santai nalika mangan panganan enak.

Nalika Lamb weruh Tiger, dheweke nguwuh, "Aha, akhire kowe uga, aku wis keluwen, kowe bakal dadi panganan sing enak kanggo aku!"

Macan sing wedi karo krungu tembung Sang Cempe. Dheweke banjur mlayu kanthi cepet kaya dheweke bisa. Fox ngupayakake Macan supaya ora bisa mlaku, amarga dheweke diseret. Nanging Tiger ora ngrungokake, lan terus mlaku, nganti pungkasane Fox mati amarga dheweke diseret banget adoh ing alas. "Rubah bodho!" pikirake macan bodo, "Aku meh mati amarga dheweke!"
loading...

Related Posts

Dongeng Bahasa Jawa Domba Cerdik & Harimau Bodoh
4/ 5
Oleh