Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( 13 Desa di Sampang Terendam Banjir )

Pawarta merupakan sebuah arti kata dari berita dalam bahasa jawa. Sama halnya dengan berita pawarta memiliki tujuan mengabarkan/ memberitahukan/ menceritakan tentang sebuah kejadian/ peristiwa yang terjadi.


Adapun pengertian pawarta dalam bahasa jawa dapat kita simpulkan sebagi berikut:

 Bentuk cetak
Bisa awujud majalah/ koran contone: majalah djokolodang, majalah panjembar semangat, lan sanesipun.

Bentuk Siaran
Bentuk siaran iki pada samya kanthi liwat lisan anangeng mbutuhake media kanggo nyawisake pawarta menika. Contone: berita bahasa jawa TA TV, berita bahasa jawa JOGJA TV, berita bahasa jawa Radio Persatuan, berita bahasa jawa TV Semarang, lan sak panunggalane.

Liwat Internet
Wis genah bentuk siji iki yaiku sawijining berita basa jawa utawa pawarta basa jawa sing dicawisake lewat media internet bisa awujud website utawa blog. Contone situs sing nyawisake berita basa jawa: pawarta bahasa jawa, sesorah jawa, kumpulan cerita bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, lan sak panunggalane.

Bentuk lisan
Yen bentuk lisan ini bisa dicawisake saka sapa wae, ateges warta sing dicawisake langsung saka sing ngerteni pawarta datheng tiyang ingkang pun paringi pawarta. Contone: anak marang bapak, utawa sewalike.

Unsur Pawarta
Wondene unsur-unsur ana pawarta pada karo unsur sing ana ing berita yaiku nggamblangna babagan.
Apa    = Kedadean apa sing bakal dicawisake.
Sapa    = Sapa sing ngalami kedadean kasebut.
Kapan    = Kapan kedadean kasebut dumadi.
Kepriye    = Kepriye kedadean kui bisa dumadi .
Nengndi = Ana papan ngendi kedadean kui dumadi.
Kena apa= Merga apa kedadean kasebut dumati.

Pawarta sing paling apik yaiku warta sing nduweni 5 unsur utama sing wis kasebut neng nduwur mau. Mila saking menika siring kasebut 5W + 1H.

Warta ingkang menarik kedah nduweni pirang-pirang sifat yaiku aktual, faktual utawa nyata, cekak aos, narik kawigaten utawa menarik kanggo dingerteni, unik, uga jangkep.
Search Populer:
Kumpulan Pawarta Terlengkap ,pawarta bahasa jawa, pawarta bahasa jawa Terlengkap, pawarta bahasa jawa singkat, pawarta bahasa jawa bencana alam, pawarta bahasa jawa pendidikan, pawarta bahasa jawa terbaru 2019, pawarta bahasa jawa 5w+1h, pawarta bahasa jawa gunung meletus, Contoh Pawarta Terbaik,  Pawarta yaiku, pawarta adalah, pawarta aktual, pawarta anyar, pawarta artine, pawarta asian games, pawarta aktual bahasa jawa 2019, pawarta b jawa, pawarta b.jawa 5w+1h, pawarta b.jawa singkat, pawarta b jawa 2019, pawarta b.jawa terbaru, pawarta b.jawa terkini, pawarta b.jawa kecelakaan, pawarta b jawa krama, contoh pawarta b.jawa, pembukaan pawarta b.jawa, pawarta cekak,pawarta contoh, pawarta cerita, pawarta dalam bahasa indonesia, pawarta ekonomi

Contoh Pawartanya
Pawarta bahasa jawa banjir – Kahanan banjir ing Sampang taksih inggil. senaos enten pamandhapan keinggilan toya, nanging raen bena taksih sanjang inggil.

"Laporan ngantos gebag 08.00 WIB wau enjang, keinggilan bena 175 cm. Menawi wingi dumugi 2 meter," sanjang Achmad Robiul Fuad , Kepala Bidang Kedaruratan dan Logistik BPBD Jawa timur kala dipunhubungi wartawan dinten Minggu (28/2/2016).

Fuad ngginemaken, bena ing Sampang taksih ngrendem 13 dhusun ingkang nduwe artos ngendem ugi ewon griya saking 11 ewu kepala keluarga. Bena ngrendem sae pangawisan kersaa radin.
"Bena niki kedadosan amerga toya seganten pasang dipuntambahi kalian curah jawah ingkang inggil," Minggah Fuad.

Lepen Kemuning ingkang enten ing Sampang mboten saged nampung toya kesebat. Lepen Kemuning mbludak uga toyanipun mbenani dhusun-dhusun ingkang wonten.

"Senaos ing mriki mboten mandhap jawah, nanging menawi hulu lepen Kemuning ingkang enten wonten Sampang ler kondisine jawah, mila toyanipun badhe kebekta ngantos tekan mriki," sanjang Fuad.

Meh sedaya radin protokol kerendem. "keinggilan dumugi 2 meter ing mapinten-pinten lokasi," tembung AKP Mala Darlius.

Kala niki polisi tetep ngupados ngalihke tumpakan langkung dalan—dalan alternatif.

Ewon warga ingkang griyanipun kebanjiran sampun dievakuasi datheng posko pengungsian ingkang wotnen radin Wijaya uga Pendopo Kabupaten Sampang. Pawarta bahasa jawa banjir.
loading...

Related Posts

Contoh Pawarta atau Berita Dalam Bahasa Jawa ( 13 Desa di Sampang Terendam Banjir )
4/ 5
Oleh